De PvdA wil dat het kabinet onderzoek doet
NOS Nieuws

PvdA wil onderzoek bijdrage Jeugd-ggz

De PvdA in de Tweede Kamer wil een onderzoek naar de eigen bijdrage in de Jeugd-ggz. Sinds begin dit jaar moeten ouders een eigen bijdrage betalen voor een behandeling van hun kind in de geestelijke gezondheidszorg.

PvdA-Kamerlid Ypma wil dat staatssecretaris Van Rijn onderzoekt hoeveel ouders door de maatregel in de problemen komen en of ze moeten worden gecompenseerd. Op jaarbasis krijgen zo’n 10.000 kinderen met de maatregel te maken.

Minder ver

De fractie gaat met de vraag naar een onderzoek minder ver dan het PvdA-congres afgelopen weekend. Het congres wil dat de eigen bijdrage helemaal wordt teruggedraaid. De PvdA-leden vinden de maatregel discriminerend, omdat kinderen die voor een lichamelijke ziekte in een ziekenhuis worden opgenomen ook geen eigen bijdrage hoeven te betalen.

Ook zou de bijdrage ouders met een minimuminkomen belemmeren om de noodzakelijke ggz-hulp te zoeken. Maar de fractie vindt het te ver gaan om een maatregel die net is ingegaan, nu al af te schaffen.

Kritiek en protest

Vanuit de zorgsector is veel kritiek op de eigen bijdrage voor specialistische jeugdzorg. In een gezamenlijke brief vragen de organisaties de staatssecretaris goed te onderzoeken wat de kosten, opbrengsten en effecten zijn van deze ouderbijdrage. Ook zij vrezen dat de bijdrage de toegang tot zorg voor kinderen belemmert.

Het landelijk Platform GGZ vindt dat de bijdrage “getuigt van bestuurlijk onvermogen”. Eind 2012 werd de eigen bijdrage voor specialistische zorg na veel protest juist afgeschaft. “Uit eigen onderzoek bleek toen dat de helft van de patiënten wilde stoppen vanwege de eigen bijdrage”, zegt een woordvoerder van het Landelijk Platform GGz. “Het gaat om bedragen tot 1500 euro per jaar. Veel ouders kunnen dit niet betalen en moeten er noodgedwongen voor kiezen om hun kind niet te laten behandelen.”

Ook jeugdpsychiater Menno Oosterhoff schreef een kritische blog over het onderwerp, dat inmiddels bijna een kwart miljoen keer is gelezen.

Donderdag spreken deskundigen en betrokkenen met Tweede Kamerleden over de jeugdzorg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl