Wat is het risico voor Nederlandse F-16-piloten?
Nederlandse F-16's komen iedere week meerdere keren in actie in de strijd tegen Islamitische Staat en daarbij vliegen ze vaak boven vijandelijk gebied. De verbranding van de Jordaanse straaljagerpiloot door strijders van IS in Syrië roept de vraag op: staat Nederlandse piloten bij een crash hetzelfde lot te wachten, of is de situatie van onze militairen anders?
1. De route
De Nederlandse straaljagerpiloten zijn gestationeerd op een basis in Jordanië, net als de Jordaanse piloot, maar ze vliegen niet dezelfde route.
De Jordaanse F-16-piloot stortte neer bij de Syrische stad Raqqa, door IS als hoofdstad van het kalifaat bestempeld, waar hij gevangengenomen werd. Nederlandse straaljagers vliegen niet boven Syrië, maar blijven alleen boven Irak. Dit maakt het risico dat ze in handen van IS vallen kleiner.
2. Voorzorgsmaatregelen
Nadat de Jordaanse piloot bij Raqqa was neergestort, werd hij door strijders van IS uit het water gevist. Nederland heeft een aantal voorzorgsmaatregelen genomen om zoiets te voorkomen. Nederlandse F-16's vliegen nooit alleen, dus wanneer er een in de problemen raakt, is er nog altijd steun van een collega. Ook staan er veiligheidsteams (meestal Amerikanen) paraat op de grond, die kunnen ingrijpen als er iets misgaat.
3. Neergehaald of problemen?
IS claimde de Jordaanse piloot te hebben neergeschoten, maar de oorzaak van de crash is nog niet vastgesteld. Eigenlijk is het niet waarschijnlijk dat strijders van IS de straaljager uit de lucht hebben geschoten. Meer voor de hand ligt dat de Jordaanse piloot een technisch mankement aan zijn toestel had.
Het ministerie houdt er wel rekening mee dat IS luchtdoelsystemen in handen heeft, maar benadrukte vooral dat alle luchtaanvallen van de internationale coalitie zonder verliezen zijn verlopen.
Andere missie: trainen van Koerden
Nederlandse militairen zijn tevens actief met een trainingsmissie in Irak. Daarin geven zo'n 130 Nederlanders les aan de peshmerga, Koerdische strijders in het noorden van Irak. De Nederlanders zijn daar niet om te vechten. Het ministerie zegt dat hun werkzaamheden op goed beveiligde locaties plaatsvinden.