Een belastingaanslag

Fiscus heeft 'onrechtmatig gehandeld' in zaak zwartspaarder

Een vermeende zwartspaarder die in het vizier van de Belastingdienst kwamen nadat een tipgever in 2009 informatie over spaargeld had verkocht aan de Belastingdienst, hoeft zijn belastingaanslag niet te betalen. De aanslag is vernietigd. Volgens het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft de fiscus onrechtmatig gehandeld door de naam van een tipgever niet te willen onthullen.

Mark Hendriks, die de belangen behartigt van de erven van de vermeende zwartspaarder regeert vanavond. Te gast in Nieuwsuur is persraadsheer Mia Roessingh van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Fiscus heeft 'onrechtmatig gehandeld' in zaak zwartspaarder

'Rechtsorde geschokt'

De vermeende zwartspaarder eiste bij de rechtbank de naam van de tipgever zodat de betrouwbaarheid van de informatie vastgesteld kon worden. In 2012 bepaalde de rechtbank dat de Belastingdienst de naam van de tipgever moest bekendmaken. Maar de fiscus weigerde.

Ten onrechte zegt het Hof vandaag. De weigering heeft 'de rechtsorde geschokt', oordeelt de rechter. Van de overheid mag worden verwacht dat zij bevelen van de rechter uitvoert.

Bovendien kunnen vermeende zwartspaarders zich niet goed verweren tegen de opgelegde naheffingen als de identiteit van de tipgever niet bekend is.

Tipgeld

De Belastingdienst kreeg van de anonieme tipgever de dossiers van driehonderd zwartspaarders, die hun geld hadden gestald bij drie banken in Luxemburg. Het ging om zo'n 100 miljoen euro aan verzwegen vermogen. In ruil kreeg de tipgever anonimiteit en enkele tonnen aan tipgeld.

Financiën legt zich niet neer bij de uitspraak van het Hof en gaat in cassatie bij de Hoge Raad. Volgens Financiën lijkt het vrijgeven van de naam belangrijker geworden dan het heffen van belasting bij mensen die hun spaargeld verborgen houden. "Dat betreuren wij."

Gerechtshof eist vervolging ministerie van Financiën

Er speelt nog een rechtszaak. Het gerechtshof deed in november aangifte tegen het ministerie van Financiën. Het hof verdenkt het ministerie van het beïnvloeden van getuigen in de zaak. Dat is een misdrijf waar maximaal vier jaar gevangenisstraf op staat.

Het ministerie van Financiën gaf twee ambtenaren in de rechtszaak de instructie om te zwijgen en in de rechtszaal dus niet de waarheid te spreken. "Er spelen hier andere belangen en er heeft op hoge niveaus afstemming plaatsgevonden", zei de landsadvocaat tijdens de zitting namens de Belastingdienst.

Hoger niveau

De president van het gerechtshof vindt dat die instructie veel te ver gaat. Hij wilde echter niet de ambtenaren vervolgen wegens meineed, maar de verantwoordelijken op hoger niveau aanpakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl