Peilingwijzer: PVV door terreuraanslagen niet hoger
In de Peilingwijzer is de PVV na de aanslagen in Parijs niet verder gegroeid. Wel is de partij van Geert Wilders ten opzichte van de vorige Peilingwijzer verder uitgelopen op de VVD, maar dat is het gevolg van de peilingen die in de tweede helft van december werden gehouden.
De PVV gaat er ten opzichte van de vorige Peilingwijzer nog licht op vooruit, en staat nu op 26 tot 32 Tweede Kamerzetels. Daarmee heeft de partij een ruime voorsprong op nummer 2 D66, die net als vorige maand op 22 tot 26 zetels staat.
De VVD heeft net als in de vorige Peilingwijzer drie zetels ingeleverd. De liberalen staan nu op 19 tot 23 zetels, evenveel als het CDA. Voor het eerst in lange tijd is de VVD niet groter dan het CDA. Voor de coalitiepartijen samen is een meerderheid nog verder uit zicht geraakt, want de PvdA blijft op 11 tot 15 zetels staan.
IS-terreur
Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, vermoedt dat de houding van mensen ten opzichte van de terreur van extremistische moslims eind vorig jaar al wel in de peilingen verwerkt was.
De PVV stond afgelopen augustus op een dieptepunt en groeide daarna gestaag. Hoewel daar geen harde bewijzen voor zijn, lijkt het aannemelijk dat de partij profiteerde van het vele nieuws over de terreur van IS. Inmiddels staat de PVV op hetzelfde niveau als in oktober 2013, toen de partij in de peilingen piekte.
Volgens Louwerse is het voor Wilders nu lastiger om nieuwe kiezers te vinden. Mensen die het niet met hem eens zijn, zullen door de recente terreuraanslagen niet ineens anders zijn gaan denken. “Wie vond dat we de verbinding met moslims moeten zoeken omdat anders het gevaar van radicalisering toeneemt, is daarvan door de aanslagen in Parijs over het algemeen alleen maar sterker overtuigd. Dat proef je tenminste in het publieke debat”, aldus Louwerse.
Potentieel
Toch weet Louwerse niet of rond de 30 zetels de bovengrens voor Wilders ligt. “Het kiezerspotentieel van partijen is lastig te meten en kan veranderen.”
De aanslagen kunnen ook pas op de langere termijn electoraal effect krijgen. “Dat zag je met de aanslagen van 11 september 2001. In eerste instantie hadden die in de peilingen weinig effect, maar in 2002 schoot Fortuyn in de peilingen omhoog.”
De Peilingwijzer van deze maand laat verder vooral stabiliteit zien. Opvallend is dat GroenLinks weer een beetje wint. De partij staat nu op 7 tot 9 zetels, de hoogste score sinds de verkiezingen van 2012.
De NOS publiceert iedere maand De Peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse. In de Peilingwijzer worden peilingen van de Politieke Barometer (Ipsos), De Stemming (EenVandaag), Peil.nl (Maurice de Hond) en TNS Nipo samengevoegd. Meer over de methode achter De Peilingwijzer is te vinden op de website van Louwerse.