De zorgen over Griekenland zijn weer terug van weggeweest. Want zondag zijn er verkiezingen en de populairste partij van het land is het radicaal-linkse Syriza. Die partij wil de afspraken met Europa openbreken en vindt dat de helft van de 240 miljard euro schuld aan Europa moet worden kwijtgescholden.
Syriza-leider Alexis Tsipras staat al maandenlang bovenaan in alle peilingen. Hij belooft een einde te maken aan wat hij de 'humanitaire crisis' in zijn land noemt. Griekenland betaalt nu miljarden aan rente en aflossing. Syriza wil dat geld gebruiken om de armoede te bestrijden.
Europacorrespondent Saskia Dekkers volgde de Syriza-leider tijdens zijn campagne. "Europa staat op een kruispunt en Syriza is het toonbeeld van hoe Europa verandert", zegt hij.
Zwarte schaap
Dreigde Tsipras tijdens de vorige verkiezingen nog dat zijn land uit de eurozone zou stappen, nu is er volgens hem geen sprake meer van dat Griekenland uit de euro stapt. Hij wil naar een socialer Europa: "Links is niet de vijand van Europa. Het beleid van Merkel is juist een bedreiging. Europa wordt bedreigd door het neoliberalisme."
In Griekenland denkt men dat het wel zal meevallen met de links-radicale politiek van Syriza, want om te regeren zal de partij in een coalitie moeten samenwerken en compromissen moeten sluiten.
Europa zit niet te wachten op een premier die anti-NAVO en pro-Russisch is. Toch ziet politicoloog Dimitris Sotiropoulos mogelijkheden voor een Griekenland onder premier Tsipras: "Het zou de koploper van de unie kunnen worden. Het zou als een vonk of wekker kunnen fungeren, die zorgt voor een verschuiving in economisch beleid."
Maar het tegenovergestelde is waarschijnlijker. "Griekenland zou ook het zwarte schaap kunnen worden, dat wordt opgeofferd om zo een duidelijke boodschap uit te dragen aan de andere eurolanden die zich niet aan de Europese beleidslijn willen houden.
Verdeeldheid
Binnen de Europese Unie leggen de Griekse verkiezingen nogmaals de verdeeldheid over bezuinigen bloot. Vertegenwoordigers van de Duitse regering verklaarden vorig weekend dat een eventuele exit van Griekenland uit de eurozone acceptabel zou zijn. Vervolgens liet bondskanselier Angela Merkel weten dat ze het land in de euro wil houden, maar dat kwijtschelding van schulden niet aan de orde is.
Minister-president Rutte zei in Buitenhof dat hij niet verwacht dat de Grieken de eurozone zullen verlaten: "Ze hebben zoveel gedaan om de afgelopen vier, vijf jaar hervormingen en bezuinigingen en al dat achterstallig onderhoud door te voeren, dat het werkelijk bizar zou zijn om daar nu mee te stoppen."