Het schip wordt gebruikt om booreilanden te bouwen en te onderhouden
NOS Nieuws

Lage olieprijs raakt 30.000 banen

Het wordt een zwaar jaar voor de 400 Nederlandse bedrijven in de olie-industrie. Door de dalende vraag naar olie lopen zij veel opdrachten mis. Overnames en faillissementen kunnen het gevolg zijn.

Uit een rondgang van de NOS blijkt dat bedrijven in de offshore te kennen geven dat ze veel last hebben van de gevolgen van de malaise in de oliebranche. Zij zien het aantal orders teruglopen.

30.000 banen

Nederland is van oudsher zeer actief in de oliesector, er werken zo'n 30.000 mensen. Rond de traditionele oliebedrijven, zoals Shell en BP, is een schil aan bedrijven. Die zijn gespecialiseerd in het opsporen en produceren van ruwe olie en gas en alles wat daaromheen nodig is aan schepen en materiaal. Activiteiten waar veel geld mee gemoeid is.

Door de lage olieprijs is het nu een stuk minder interessant om nieuwe olievelden te zoeken en aan te boren. Het is simpelweg te duur. Ook zijn er lopende projecten die verlies lijden. Wereldwijd denken analisten dat de investeringen van oliebedrijven met 20 tot 40 procent zullen dalen.

Pieter Schelte

Een lagere olieprijs raakt niet alleen de oliebedrijven (zoals Shell en BP), maar ook de belangrijkste toeleveranciers en daar hebben we er nogal wat van in NL.

Jeroen van Hoof, PWC

"Investeringen zullen worden uitgesteld, en hierdoor verandert de orderportefeuille van de Schlumbergers, Fugro's, Boskalissen en SBM's", vertelt energiespecialist Jeroen van Hoof van PWC. Hij verwacht het komende jaar reorganisaties in de sector. "Er komt beweging in de belangen van zowel grotere als kleinere spelers."

Vorige maand kondigde SBM offshore al aan dat het wereldwijd 1200 banen schrapt vanwege de malaise in de oliesector. Ook Fugro ziet duidelijk dat de investeringen van de traditionele oliebedrijven afnemen. In december luidde de Britse offshore-industrie al de noodklok: er dreigt een kaalslag in de olie-industrie en vallen er veel ontslagen op de Noordzee.

Groei

De prijs van een vat ruwe olie staat op het laagste punt in 6 jaar tijd. Dat heeft vooral voordelen voor de economie. Het zorgt voor economische groei omdat de kosten voor bedrijven en consumenten omlaag gaan. Het IMF berekende dat een daling van de olieprijs met 30 procent leidt tot een economische groei van bijna een procent in de meest ontwikkelde landen.

Voor de olie-exporterende landen als Rusland en landen in de Arabische golf ligt dat anders. Hun inkomsten halveren waardoor zij te maken krijgen met ernstige begrotingstekorten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl