Een schip van SBM in de Braziliaanse haven van Brasfels
NOS Nieuws

SBM offshore schrapt 1200 banen

Een schip van SBM in de Braziliaanse haven van Brasfels

Het Nederlandse offshorebedrijf SBM Offshore schrapt wereldwijd 1200 banen. Tegelijkertijd verplaatst de managementstop van het bedrijf zijn zetel van Monaco naar Amsterdam. Daar zullen zo'n 100 mensen gaan werken. Er blijft ook een hoofdkantoor in Schiedam.

SBM Offshore is actief in de olie- en gasindustrie en heeft last van de terugvallende vraag naar olie als gevolg van de economische malaise. Ook is het voor olieproducenten door de lage olieprijs momenteel minder interessant om nieuwe olievelden te zoeken en aan te boren. En dat is waarbij ze SBM Offshore inschakelen.

Wereldwijd

Wereldwijd werken bij SBM Offshore ruim 10.000 mensen. Waar de 1200 ontslagen gaan vallen is niet bekend. Het gaat om zeshonderd werknemers in vaste dienst en zeshonderd tijdelijke krachten.

Het bedrijf verplaatst zijn hoofdzetel naar Amsterdam onder meer vanwege de nabijheid van Schiphol. De verhuizing staat gepland in de zomer van 2015.

Corruptie

Het concern trof onlangs een schikking met het Openbaar Ministerie wegens enkele omkoopschandalen. Tussen 2007 en 2011 kocht het bedrijf mensen om in Angola, Equatoriaal Guinee en Brazilië. Dat gebeurde om projecten binnen te halen en strategische informatie te verkrijgen.

SBM Offshore betaalde een boete van 40 miljoen dollar. Daarnaast vorderde het OM 200 miljoen dollar in aan onterecht behaald voordeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl