FNV: corporatiedirecteuren verdienen meer dan mag
Uit een steekproef van FNV Bouw blijkt dat bijna driekwart van de directeuren van woningcorporaties fors meer verdient dan de norm. "En meer dan de helft van de directeuren heeft zichzelf in 2013 nog salarisverhoging gegeven. De salarissen zijn de pan uitgerezen", zegt FNV-bestuurder Jeroen Vos.
Volgens Vos moet er een eind komen aan de tijd dat corporatiebestuurders niet meer onder de CAO vallen. "Daardoor worden salarisverhogingen alleen nog gecontroleerd door de Raad van Commissarissen. En de beloning van die commissarissen stijgt mee met het salaris van de corporatiebestuurders."
De zoektocht naar de juiste salarisgegevens viel volgens hem niet mee, omdat salaris en bonussen soms verstopt staan in de financiële jaarstukken.
De topsalarissen waren een belangrijk onderdeel van de Parlementaire Enquête Woningcorporaties, met de vijf ton salaris van Vestia-directeur Staal als het spraakmakendste voorbeeld.
Tot 2000 vielen de directeuren onder de CAO en wist iedereen wat ze verdienden. Daarna moesten de traditionele woningbouwverenigingen veranderen in bedrijfsmatige woningcorporaties, en vonden de bestuurders dat die 'professionalisering' dan ook moest gelden voor hun loon.
Dat liep in veel gevallen uit de hand, en sindsdien zijn de discussies over de beloning van directeuren niet van de lucht.
"En nu blijkt dat ze zichzelf nog steeds salarisverhogingen en bonussen geven. Terwijl vanaf 1 januari 2013 de Wet Normering Topinkomens (WNT) geldt voor corporatiedirecteuren. Het moet ophouden!" zegt Vos.
Aedes
De koepel van woningcorporaties Aedes zegt dat alle bestuurders moeten voldoen aan de WNT. "Voor directeuren die na 1 januari 2013 in dienst komen gaan de regels meteen in. De andere directeuren moeten vanaf 2017 hun salaris gaan afbouwen tot de nieuwe norm. Daarbij geldt: hoe kleiner de corporatie en de gemeente, hoe lager het salaris."
FNV-bestuurder Vos: "Ze hebben misschien formeel de tijd om af te bouwen, maar de normbedragen zijn wat de minister nú redelijk vindt. Bovendien maakt Aedes geen melding van extra beloningen."
Aedes maakt de inkomensgegevens als maandsalaris, vakantiegeld, eindejaarsuitkeringen en onkosten van aangesloten bestuurders openbaar. "Wij zijn transparant." Variabale beloningen maken volgens Aedes wel degelijk onderdeel uit van de cijfers. "Alleen de werkgeversbijdragen voor pensioenen zijn niet in de cijfers opgenomen", aldus een woordvoerder van Aedes.
CAO
FNV Bouw en Aedes zijn overigens verwikkeld in problematische CAO-onderhandelingen voor de 28.000 corporatiemedewerkers. Aedes heeft de onderhandelingen afgebroken. De bonden hebben een ultimatum gesteld dat 9 december afloopt.
Zij eisen meer scholing, opleiding, loon en een verantwoorde vroegpensioenregeling. Aedes vindt de looneis van 3 procent te hoog.