Oud-VN-bemiddelaar Lakhdar Brahimi

Een leven lang in dienst van de vrede

De 80-jarige Algerijn Lakhdar Brahimi kreeg deze week de Carnegie-Wateler Vredesprijs uitgereikt in het Vredespaleis in Den Haag. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot overhandigde hem een oorkonde en een geldbedrag van 35.000 euro als erkenning voor zijn jarenlange inspanningen voor de vrede.

Brahimi was gezant voor de Verenigde Naties in Haïti, Zaïre, Jemen, Sudan en Afghanistan en hij boekte enkele grote successen. De afgelopen twee jaar probeerde hij de strijdende partijen in Syrië bij elkaar te brengen, maar slaagde daar niet in. In mei gaf hij zijn opdracht terug.

De Carnegie-Stichting, de eigenaar van het Vredespaleis, kent de onderscheiding elke twee jaar toe aan een persoon of instelling die zich "op een opvallende wijze in woord, geschrift of houding heeft ingezet voor de internationale vrede".

Een leven lang in dienst van de vrede

Met pensioen

Hoewel bij het grote publiek minder bekend, is Lakhdar Brahimi een gerenommeerd politicus en diplomaat. In de jaren 1950 was hij actief in de onafhankelijkheidsbeweging in Algerije, om later diplomaat bij de Arabische Liga te worden en Algerijns minister van Buitenlandse Zaken.

Vanaf 1994 was hij speciaal gezant voor de VN in verschillende conflictgebieden, waaronder Afghanistan en Irak. Sinds 2005 is hij officieel met pensioen, maar toch ging hij verschillende keren in op noodoproepen van de secretaris-generaal van de VN.

Brahimi's diplomatieke carrière kende opvallende successen: onder meer het einde van de burgeroorlog in Libanon in 1991, de vorming van een overgangsregering in Afghanistan in 2001 en het voorbereiden van de machtsoverdracht in Irak in 2004. Misschien wel het bekendst is hij om het zogenaamde Brahimi-rapport, dat een evaluatie maakte van de VN-vredesoperaties en dat kritisch was over de VN.

Dochter

Door zijn achtergrond en staat van dienst kon Brahimi terugvallen op een imposant netwerk voor zijn opdracht in Syrië. Zo was en is hij lid van de Elders, een groep gewezen beleidsmakers die hun ervaring willen bundelen om wereldproblemen het hoofd te bieden.

Bovendien is hij vertrouwd met de taal en de regio en heeft hij er ook persoonlijke banden. Zijn dochter is getrouwd met prins Ali van Jordanië, broer van de huidige koning Abdallah II. Jordanië speelt als buurland van Syrië een belangrijke rol in de regio.

Toch had Brahimi's inzet in Syrië geen resultaat. Hoewel hij persoonlijk sprak met president Assad kreeg hij al snel het verwijt dat hij de kant van de oppositie had gekozen. Vooraf had Brahimi het al over een zware taak. Hij zei zelf over Assad: "Het probleem is dat hij nog geen enkele belofte is nagekomen. Een vredes- of stappenplan zal dus niet volstaan, het afdwingen van concrete actie en hervormingen wordt cruciaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl