Zweden ontvangt Syrische vluchtelingen met open armen. Het nieuws gaat al maanden rond in de Syrische gemeenschap en tienduizenden wanhopige vluchtelingen proberen nu Zweden te bereiken.
Ze betalen tussen de zes- en tienduizend euro om via smokkelroutes met valse paspoorten naar het land te reizen. Dit jaar zijn er al 83.000 Syriërs door Zweden opgevangen en volgend jaar komen daar waarschijnlijk nog honderdduizend Syriërs bij. Voor sommige Zweedse gemeenten een zeer zware last.
Bedriegen
In Sjorgarden, een gloednieuw asielzoekerscentrum een uur rijden van Göteborg, zijn de eerste honderd Syrische vluchtelingen gearriveerd. Ze zijn opvallend hoog opgeleid. De 25-jarige Nadia is universiteitsdocente en kwam tien dagen geleden aan. Ze kan niet geloven dat ze eindelijk veilig is. De reis was nog zwaarder dan ze had verwacht.
"De Syriërs die hier aankomen, dat is nog maar 5-6 procent van de vluchtelingen die op dit moment onderweg zijn. Er zijn veel mensen die je onderweg bedriegen en je geld afpakken. Als je dit interview twintig dagen geleden had opgenomen dan had je ons niet zien lachen. Het was heel zwaar."
Getuigenissen
Zweden was een bewuste keus voor Nadia . Via internet zocht ze naar getuigenissen van andere vluchtelingen. "Als er politieke problemen waren dan kozen mensen in het verleden al voor Zweden. Zij respecteren ons en zijn erg aardig en respectvol. Ze geven je de mogelijkheid om te werken, er is een sfeer van gelijkheid. Ik las dat veel mensen hier willen integreren en dat kan. Dat voelt zo goed in dit land."
Het is heel moeilijk om hier te komen. Er zijn veel mensen die je onderweg bedriegen en je geld afpakken.
Beloftes
De Syriërs hebben hun hoop gevestigd op het land met het meest open asielbeleid van Europa. Maar de eerste barsten verschijnen in de genereuze asielpolitiek. Want kan Zweden z’n beloftes wel nakomen?
De druk op het land is groot nu honderdduizenden vluchtelingen een beroep doen op de gezondheidszorg, op uitkeringen, woningen en werk.
Menselijke plicht
Södertälje is van oorsprong een stad die veel asielzoekers opvangt. Maar de helft van de bevolking is nu al van Iraakse of Syrische afkomst. Elke vluchteling mag zelf bepalen waar hij gaat wonen en landgenoten zoeken elkaar op. Boel Godner, de sociaal-democratische burgemeester van Södertälje zou graag een andere verdeling zien maar de asielopvang in haar stad vindt ze een menselijke plicht.
We zijn getuigen van iets dat je een Holocaust zou kunnen noemen. Daarom zijn deze mensen hier welkom.
Twijfel
Toch ontstaat er binnen de regeringspartij voorzichtige twijfel. Het warme onthaal staat in zulk groot contrast met andere Europese landen, dat iedereen voor Zweden kiest. De kosten van vluchtelingenopvang zijn veel hoger dan verwacht en de Zweedse begroting moet waarschijnlijk met een paar miljard euro worden aangepast.
In zijn boek dat in januari verschijnt, waarschuwt de sociaal-democraat en blogger Johan Westerholm zijn partij. "We kunnen onze beloftes niet houden. Er zijn schattingen dat het minimaal acht jaar duurt voordat een asielzoeker zijn eerste baan krijgt in Zweden en dat is te lang. Een lange periode van werkloosheid is slecht voor de maatschappij, maar ook voor de mensen zelf."