Demonstranten wachten op de uitspraak van de jury

'Ferguson legt fundamenteel racisme bloot'

De hoogopgelopen spanningen in Ferguson doen herinneren aan donkere tijden. De verhoudingen tussen de politie en de zwarte bevolking leiden regelmatig tot geweldsexplosies.

Advocaat Bart Stapert: "Er is in de Amerikaanse samenleving een onderstroom van fundamenteel racisme. Dat zie je eigenlijk in alle aspecten van de samenleving terug, het is discriminatie op alle niveaus. Er zijn nu wel meer zwarte rechters en zwarte advocaten, maar het verandert te langzaam, ook onder een zwarte president."

'Ferguson legt fundamenteel racisme bloot'

Gebrek aan kansen

De woede gaat over veel meer dan de dood van Michael Brown en het besluit om de blanke agent die hem doodschoot niet te vervolgen. Ongelijkheid, racisme en politiegeweld zijn volgens de zwarte gemeenschap nog aan de orde van de dag.

De demonstranten zijn boos over het feit dat zwarte mensen in de VS worden weggezet als tweederangsburgers. En over het gebrek aan kansen en mogelijkheden.

"Dat begint bij hoe politiemensen optreden tegen zwarte jongelui. Als je dat elke dag moet meemaken, dat je aangehouden wordt en ondervraagd terwijl er vaak niks aan de hand is, dan krijg je als groep steeds meer het gevoel dat je er niet bij hoort", zegt Stapert.

Boosheid

President Obama heeft de inwoners van Ferguson gevraagd om het oordeel van de onderzoeksjury te respecteren en riep op tot kalmte. In een verklaring zei hij wel begrip te kunnen opbrengen voor de teleurstelling en boosheid bij veel Amerikanen.

Ook in andere steden in de Verenigde Staten gaan mensen de straat op om tegen de uitspraak te protesteren. Onder meer in New York, Philadelphia en Los Angeles zijn kleine betogingen.

Crisis

Volgens de 83-jarige Clarence Benjamin Jones, voormalig adviseur en tekstschrijver van Martin Luther King, zijn de verhoudingen tussen de politie en de zwarte bevolking in de VS niet zo slecht geweest sinds de jaren 60. "Er is een crisis gaande in ons land tussen de politie en jonge zwarte mannen. Dat vraagt om direct leiderschap en actie van de president", zei hij in augustus.

Aanklager: geen reden tot vervolging agent

De zwarte gemeenschap in de VS strijdt al jarenlang voor gelijke burgerrechten. Een triest dieptepunt in die strijd waren de rassenrellen in de wijk Watts in Los Angeles in de jaren 60.

In die tijd kende Los Angeles, net als veel andere steden in Amerika, nog een sterke rassenscheiding. Zo mochten Afro-Amerikanen en ook Hispanics in bepaalde wijken geen huizen kopen of huren.

Oorlogsgebied

In de wijk Watts, waar nog wel minderheden werden toegelaten, braken in 1965 een week lang hevige rellen uit. De aanleiding was de gewelddadige arrestatie van een zwarte man, maar discriminatie en raciaal geweld waren de onderliggende redenen. De straten van Watts veranderden in een oorlogsgebied, waar hevig werd gevochten tussen deelnemers aan de rellen en de politie. Er vielen in totaal 34 doden en meer dan duizend gewonden.

Stilstand

Toch betekenden de rellen uiteindelijk het begin van vooruitgang voor de zwarte gemeenschap. In de dertig jaar daarna vond een grote groei plaats wat betreft inkomsten, banen en onderwijs voor zwarte burgers. Maar rond het nieuwe millennium kwam de vooruitgang tot stilstand. De kloof tussen blank en zwart werd weer breder, mede vanwege de economische crisis, en lijkt bijna weer terug bij af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl