De 'hangouderen' in de Amsterdamse Bijlmer zoeken elkaar op omdat binnen de muren op hen afkomen. Maar de stadsdeelraad vindt dat ze overlast veroorzaken en gaat dat aanpakken. De hangoudere zelf heeft de juiste oplossing al paraat: "geef ons een eigen plek".
Drank en drugs
Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost trekt ruim anderhalf ton uit voor de aanpak van 'hangouderen'. Het doel is dat ze minder rondgehangen in openbare ruimtes zoals bijvoorbeeld winkelcentra. En voornamelijk oudere mannen kunnen via het project ook afkicken van drank of drugs.
Kort door de bocht
Maar de VVD en D66 hebben een verschillend idee over de aanpak. Hoewel het plan een positieve insteek heeft, vindt D66-commissielid Roy Ristie het geen goed initiatief. "Om het allemaal onder een noemer te brengen en de mensen op straat overlastgevende hangouderen te noemen, vind ik wel wat kort door te bocht", aldus Ristie tegen AT5.
De ouderen zelf zijn ook niet te spreken over het plan, want onschuldige gepensioneerden die op straat komen voor een praatje, zijn de dupe. "Er worden geen activiteiten georganiseerd", aldus 'hangoudere' Purcy Holland. "Dat vind ik een verkeerde zaak."
Multidisciplinaire teams
Meerdere gemeenten in Nederland kampen met hetzelfde probleem. In 2005 kwamen hangouderen in opspraak omdat zij zich zouden misdragen in het winkelcentrum van Oude Pekela. De gemeente stelde daarop een samenscholingsverbod in voor bejaarden die overigens wel een eigen hangplek kregen.
De gemeente Amsterdam komt nu ook met serieuze maatregelen en zet multidisciplinaire teams in van veiligheidscoördinatoren, wijkcoördinatoren, politie, woningcorporaties, bewonersorganisaties, winkeliers en veldwerkers.
Vergrijzing
Volgens een berekening in 2008 telt Nederland een kleine honderdduizend hangouderen. Het zijn meer mannen dan vrouwen, ze zijn ouder dan zestig jaar en komen graag samen op pleinen of in winkelcentra. Door de vergrijzing zal hun aantal toenemen, zo is de verwachting.