De legendarische Nokia 3210 (r) met daarnaast de 8250.
NOS Nieuws

Nokia wordt Microsoft Lumia

  • Rachid Finge

    Techredacteur

  • Rachid Finge

    Techredacteur

De legendarische merknaam Nokia verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Nu de telefoontak van het Finse bedrijf in handen is van Microsoft, zal Nokia door het leven gaan als Microsoft Lumia. Dat heeft Microsoft Nederland bevestigd na het verschijnen van berichten op verschillende Facebook-pagina's van Nokia.

Microsoft was al een tijdje bezig met het uitbannen van de naam Nokia. Zo zijn sommige smartphone-apps waarin de naam Nokia zat al veranderd in Lumia en persberichten over nieuwe smartphones vermeden vakkundig de naam van het Finse bedrijf.

Welke naam er straks op de smartphones zelf komt te staan (Microsoft, Lumia of wellicht beide namen) is nog niet bekend. Microsoft wil daar niets over kwijt. Het bedrijf zegt in een reactie dat de naam Nokia nog wel gebruikt mag worden.

Oude glorie

Nokia domineerde sinds eind jaren 90 de markt voor mobiele telefoons, maar miste de boot toen smartphones in 2007 een vlucht namen. Het besturingssysteem op smartphones van Nokia, Symbian, voldeed niet meer aan de verwachtingen en werd vervangen door Microsofts Windows Phone.

Sinds 2011 is Nokia hofleverancier van telefoons met Windows erop. Twee jaar later werd Nokia door Microsoft opgeslokt: het Amerikaanse bedrijf kocht Nokia voor ruim vijf miljard euro. In april werd de overname formeel voltooid. Sindsdien vielen er duizenden ontslagen bij Microsoft, voornamelijk personeel dat oorspronkelijk voor Nokia werkte.

Dumbphones

Uit marktonderzoek blijkt dat nog geen drie procent van de Nederlanders een Nokia-smartphone bezit. Kijkend naar alle telefoons, ook de simpele en goedkope dumbphones, is Nokia nog altijd tweede als het gaat om wereldwijde verkoopaantallen. Dat komt doordat de goedkope Nokia-telefoontjes populair zijn in ontwikkelingslanden.

Het Finse bedrijf Nokia bestaat nog steeds, maar maakt geen smartphones meer. Het bedrijf richt zich voortaan op het maken van landkaarten en netwerkinfrastructuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl