NOS Nieuws

Wekdienst 16/10: Congres Communistische Partij China • Marathon van Amsterdam

Goedemorgen! In China komen de leden van de Communistische partij bijeen en in Amsterdam is de jaarlijkse marathon.

Eerst het weer: wolkenvelden en zon wisselen elkaar af en een groot deel van de dag is het droog. In de loop van de middag neemt de bewolking toe, waarna vanavond lokaal wat regen kan vallen. Bij een matige zuidwestenwind wordt het 17 graden. Maandag is het zachter maar valt er ook enige tijd regen. Dinsdag en woensdag daalt de temperatuur weer en blijft het op de meeste plaatsen droog.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Chinese Communistische Partij houdt vanaf vandaag het vijfjaarlijkse congres. Het wordt historisch, want president Xi Jinping zal voor de derde keer benoemd worden als secretaris-generaal van de partij. Voorgangers van Xi mochten maximaal twee termijnen aanblijven.
  • Amsterdam is het toneel van de jaarlijkse marathon in de hoofdstad. De wedstrijd over 42,195 kilometer door de hoofdstad geldt tevens als Nederlands kampioenschap. De is vanaf 8.50 uur rechtstreeks te volgen bij NOS Studio Sport op NPO 1 en via NOS.nl en de NOS-app.
  • In de Eredivisie speelt koploper AZ in Alkmaar tegen nummer vier Feyenoord. De topwedstrijd is om 16.45 uur. Ook Ajax en PSV komen in actie. De wedstrijden zijn onder meer te volgen in een liveblog op NOS.nl en op NPO Radio 1.

Wat heb je gemist?

Een deel van het station Amsterdam Centraal was vannacht afgezet vanwege een schietpartij. Twee mensen raakten hierbij gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe zij eraan toe zijn, is niet bekend.

De schutter sloeg op de vlucht, waarna de politie een zoekactie startte. Op het moment van de schietpartij waren op het station veel mensen aanwezig. Meerdere personen waren dan ook getuige van het schieten. Een aantal van hen wordt verhoord door de politie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De groeiende armoede in Nederland is merkbaar aan de toegenomen vraag naar verjaardagspakketten. De Stichting Jarige Job geeft dit soort pakketten aan gezinnen die geen geld hebben om de verjaardag van een kind goed te vieren. De stichting geeft nu 10.000 boxen per maand weg. Eerder waren dat er zo'n 7000.

Melissa (9) heeft zo'n verjaardagspakket gekregen. "Ik vind het belangrijk om mijn verjaardag te vieren", zegt ze. "Zonder verjaardag zou ik echt niet blij zijn. Dan heb je geen verrassingen, cadeautjes of taart."

Melissa (9) vindt haar verjaardag niks als ze hem niet kan vieren

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl