NOS Sport

Basketballers vergooien voorsprong tegen Polen; achtste finales EK buiten bereik

De Nederlandse basketballers zijn op het EK in Tsjechië uitgeschakeld. Oranje had moeten winnen van Polen om nog kans te houden bij de eerste vier te eindigen en zo een plek in de achtste finales veilig te stellen.

In Praag stortte de ploeg van bondscoach Maurizio Buscagilia in de slotfase echter flink in tegen Polen, waardoor het ook zijn vierde duel verloor: 69-75.

Basketballers vergooien voorsprong tegen Polen

Worthy de Jong begon met een driepunter voor Oranje, maar Polen draaide de score in een rommelige fase om (7-11). Oranje was nu wakker: met dynamischer spel kwam het met een driepunter van Charlon Kloof in het eerste kwart op 20-20 langszij.

Dertien punten

Kloof (26 punten) stond 'aan' en leidde Oranje, dat het tweede kwart afsloot met een fraaie driepuntet in de zoemer van Leon Williams, naar 40-31. De voorsprong van Oranje bedroeg op een bepaald moment dertien punten, maar Polen sloop in het derde kwart al naderbij: 55-48.

Daarbij leek geen man overboord, maar in het slotkwart stortte Oranje in, waar bij Polen ineens wel heel veel lukte. Zeven minuten voor het einde pakten de Polen weer een voorsprong, die ze - mede dankzij enkele misperen bij Oranje - gestaag uitbreidden.

Polen plaatste zich daarmee voor de achtste finales, iets wat voor Nederland, met alleen nog het duel met Finland te gaan op donderdag, niet meer mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl