Basketballers maken Israël nerveus op EK, maar NBA-ster Avdija maakt het verschil

De Nederlandse basketballers hebben op het EK hun tweede nederlaag geleden. Ze boden vaste EK-deelnemer Israël goed partij, maar scoorden te weinig na rust en verloren nipt: 67-74.

Oranje had vier van de elf eerdere duels met Israël gewonnen, maar voor het laatst in 2000. Na het eerste kwart was de stand 18-18, waarna de formatie van bondscoach Maurizio Buscaglia mede dankzij vier driepunters bij rust leidde met 40-32.

Het gat werd zelfs tien punten, maar na drie kwarten was het verschil minimaal (51-50). In de laatste tien minuten nam Israël snel de leiding en gaf het die niet meer uit handen, al bleef Oranje knokken tot de laatste seconde.

Eerder leed Nederland al een forse nederlaag tegen Servië. Heel verwonderlijk is dat niet, want Oranje beschikt als een van de weinige deelnemers aan dit EK niet over een absolute NBA-ster.

Bij Servië was het Nikola Jokic, de center van Denver Nuggets die de laatste twee seizoenen werd uitgeroepen tot MVP van de NBA, die de Nederlanders de maat nam. Bij Israël waren de meeste ogen gericht op Deni Avdija.

De forward van Washington Wizards tekende tegen Nederland voor 21 punten, 4 rebounds en 1 assist. Worthy de Jong was met 12 punten, 4 rebounds en 3 assists de beste Nederlander.