NOS SportAangepast

Stam en Schoon denderen door op WK in Rome, Brouwer en Meeuwsen winnen broederstrijd

Katja Stam en Raïsa Schoon maken op het WK beachvolleybal in Rome voorlopig hun plaatsing waar. De leiders van de wereldranglijst plaatsten zich woensdag voor de achtste finales.

Stam en Schoon rekenden in de tweede ronde af met de Oostenrijkse Kathi Schützenhöfer en Lena Plesiutschnig: 21-17 en 21-18. De Nederlandsen wisten in de groepsfase ook alle duels te winnen zonder een set af te staan.

In de achtste finales wacht Stam en Schoon een flinke uitdaging tegen Taliqua Clancy en Mariafe Artacho del Solar. Dat Australische duo is namelijk de verliezend finalist van de afgelopen Olympische Spelen in Tokio.

Nederlands onderonsje

Bij de mannen overleefden alleen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen de tweede ronde. In een Nederlands onderonsje won het duo van Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde (21-17 en 21-14).

"Zo'n Nederlands onderonsje, zeker op een WK, zijn altijd extra beladen", vertelde Alexander Brouwer in de uitzending van Radio 1 Langs de Lijn. "Die setstanden lijken misschien overtuigend, maar ik kan je vertellen dat het tijdens de wedstrijd geen moment zo gevoeld heeft."

Robert Meeuwsen vult aan: "Voor de wedstrijd voel je extra spanning. Het is twee keer zo mooi als je wint. Maar het is ook twee keer zo verschrikkelijk als je verliest. We spelen best wel vaak tegen elkaar, maar je leeft er wel anders naartoe."

"Met Varenhorst trainen we al zeker twaalf jaar", gaat Meeuwsen verder. "Je kent elkaar heel goed, maar dat weet je ook weer van elkaar. Dus dan wordt het zo'n schaakspel: 'Ik weet dat jij weet dat ik weet...' Dat maakt het ook wel weer interessant."

Dan gaan de gedachten natuurlijk terug naar 2016 , toen Brouwer/Meeuwsen op het strand van de Copacabana een broederstrijd uitvochten met Varenhorst en Reinder Nummerdor om een plek in de halve finales van de Olympische Spelen. Ook toen dolf Varenhorst het onderspit, Brouwer/Meeuwsen keerden terug met brons.

"Voor ons is het een fijn gevoel, maar voor het Nederlandse beachvolleybal is het ook jammer", vindt Brouwer. "Want we hebben de kwaliteiten om met beide teams ver te komen in dit toernooi."

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen

Als favoriet willen Brouwer en Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013, zichzelf niet bestempelen. "Tuurlijk kijken we stiekem vooruit en dromen we ook wel een beetje. Maar de focus ligt op de wedstrijd van morgen om 22.00 uur."

In de achtste finales treffen Brouwer en Meeuwsen de Italianen Daniele Lupo en Alex Ranghieri, die in twee sets afrekenden met het Franse duo Krou/Gauthier-Rat (21-18, 21-17). Daarmee kwam de wens van Meeuwsen uit.

"Stiekem hoop ik op Italië", zei hij voordat de tegenstander bekend was, "zodat er lekker veel publiek in het stadion zit en het een lekkere heksenketel wordt. Iedereen tegen je, daar houd ik altijd wel van."

Luini/Penninga en Boermans/Immers uitgeschakeld

Eerder op de dag werden Leon Luini en Ruben Penninga uitgeschakeld door Trevor Crabb en Tri Bourne uit de Verenigde Staten. Luini en Penninga gingen goed van start en pakten de eerste set (21-18), maar daarna ging het mis voor de Nederlanders (19-21 en 10-15).

Ook Stefan Boermans en Matthew Immers werden naar huis gestuurd. Het Nederlandse koppel verloor tegen de Noren Anders Berntsen Mol en Christian Sørum in twee sets: 18-21 en 17-21.

Boermans/Immers had zich na twee zeges en een nederlaag in de groepsfase direct geplaatst voor de tweede ronde. Tegen het Noorse duo, dat olympisch goud won in Tokio, boden de Nederlanders prima partij, maar het was niet genoeg voor de winst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl