NOS Sport

Schoon en Stam trotse leiders wereldranglijst beachvolleybal: 'We zijn perfecte match'

Beachvolleybalsters Schoon en Stam trotse leiders wereldranglijst: 'We zijn perfecte match'

Twee jaar geleden bestond het duo Katja Stam/Raïsa Schoon nog niet in het beachvolleybalcircuit, maar inmiddels is het Nederlandse koppel al niet meer weg te denken en voert het zelfs de wereldranglijst aan.

"Het is een eer om nummer één te mogen zijn", glundert Stam. "We staan nu boven namen waar ik een jaar geleden nog tegen opkeek. Maar het is ook een momentopname. Over een aantal weken kan het alweer heel anders zijn. Een slechter resultaat kan ons zo weer een aantal plaatsen kosten. Het is juist de uitdaging het niveau nu stabiel te houden."

De 23-jarige Stam en de 20-jarige Schoon spelen sinds de zomer van 2020 samen en ze hadden weinig tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken. Nog geen jaar na hun eerste toernooi plaatsten ze zich al voor de Olympische Spelen. In Tokio overleefden ze de groepsfase, maar werden ze in de tussenronde uitgeschakeld.

Katja Stam (links) en Raïsa Schoon

Vlak na de Spelen verkeerde het Nederlandse koppel in topvorm en werd de zilveren medaille op het EK veroverd. Die topvorm hebben ze ook dit seizoen weer te pakken, met zelfs al een toernooizege op het hoogste niveau tot gevolg. Op het Elite 16-toernooi van Rosarito waren Schoon en Stam als dertiende geplaatst, maar pakten ze als outsiders verrassend de titel.

Coachwissel

Volgens Stam is het duo nu beter dan tijdens de Spelen van Tokio. "We hebben afgelopen winter een coachwissel gehad", doelt ze op Marko Klok, die Richard de Kogel opvolgde als bondscoach van Beachvolleybal Team Nederland. "Klok had een andere aanpak en dat heeft ons weer een stap verder gebracht. Ook het spelen van halve finales en finales tijdens toernooien heeft daaraan bijgedragen."

Raïsa Schoon (links) en Katja Stam in Rosarito

Een finaleplaats vorig weekend op het Challenge-toernooi in het Braziliaanse Itapema, het tweede niveau van de FIVB Beach Pro Tour, bezorgde hun de leiding op de wereldranglijst.

De moeder van Schoon, oud-beachvolleybalster en tweevoudig olympiër Debora Schoon-Kadijk, plaatste daarop een trotse reactie op Facebook. "Heel bijzonder dit. Wat is er vaak tegen Raïsa gezegd dat 't niks gaat worden - te klein - terwijl ze altijd alle records brak", aldus Schoon-Kadijk.

"We hebben haar altijd het volgende voorgehouden: beste passer worden, beste setter, beste verdedigende speler, beste serveerder, analyseren, tactiek en leiderschap en zorg voor je maatje, dat heeft niets met lengte te maken."

Raïsa Schoon

Schoon vult aan dat ze van haar moeder heeft meegekregen dat ze zelf heel veel invloed heeft. "In plaats van dat alles heel erg om fysiek draait, zijn er heel veel aspecten in het beachvolleybal die je ook als kleine speelster kunt uitvoeren. Het is belangrijk om die voor de volle 100 procent te leveren."

Lengteverschil

En volgens Stam is het lengteverschil tussen de twee (1.92 om 1.74 meter) juist hun kracht. "Ik ben lang, sta aan het net en hou alles tegen. Raïsa is kleiner, staat achterin en is veel sneller en handiger bij een bal. Dat zijn precies de twee taken die je nodig hebt bij het beachvolleybal, dus we zijn een perfecte match, als je het mij vraagt."

Het Nederlandse duo heeft als hoofddoel deze zomer de WK in Rome, die van 10 tot 19 juni plaatsvinden. Tot die tijd willen Stam en Schoon in elk geval nog drie toernooien spelen, te beginnen met het Challenge-toernooi in Doha van 5 tot 8 mei. Daarna staan de Elite 16-toernooien van Ostrava (25 tot 29 mei) en Jurmala (1 tot 5 juni) nog op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl