Formule 1-fans krijgen een rondleiding op het Miami International Autodrome
NOS Sport

Formule 1 groeit in VS, maar in Miami merk je daar weinig van: 'Paardenraces?'

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

Wie zich deze week verheugd had op een Monegaske Formule 1-sfeer tijdens de Grand Prix van Miami komt bedrogen uit. Afgezien van wat pop-up stores in Miami Beach en een reuzenrad is er overdag weinig te merken van het giga-evenement dat Miami op de kaart moet zetten binnen de top van de wereldwijde autosport, de Formule 1.

Strandgangers die je erop aanspreekt vragen dan ook verbaasd over welke races het gaat. Paardenraces? Nascar-races? Of toch 'wild car-races', zoals een jongen toegeeft wel eens met z'n vrienden te doen.

Dat komt mede omdat de Grand Prix van Miami helemaal niet in Miami plaatsvindt. Het circuit is neergelegd op de parkeerplaats van het Hard Rock stadion op een industrieterrein op 45 minuten van de typerende Art Deco gevels van South Beach.

Om toch een soort sfeer van Monaco op te roepen, werden er tussen het slingerende 5,5 kilometer lange circuit palmbomen neergezet; er kwam een jachthaven met nepwater en een strand met parasols. Kostenplaatje: zo'n 40 miljoen dollar.

Het is een Amerikaanse beproefde succesformule die je door het hele land ziet; decors neerzetten om de indruk te wekken dat je ergens anders bent. Zie Disney World of hotels als The Venetian of Paris in Las Vegas, waar volgend jaar voor het eerst een grand prix wordt gereden.

Tiësto en Snoop Dogg

Ook zijn de grootste sterren aangetrokken om jong publiek te trekken. Er worden dj's vanuit de hele wereld ingevlogen, beroemde Amerikaanse rappers treden op en de populairste bands moeten gedurende het weekend de feestsfeer op het circuit hooghouden. Namen als Tiësto, Snoop Dogg, The Chainsmokers, Deadmau5 en Post Malone vormen maar een kort lijstje namen van de wereldsterren die het podium betreden.

Want Amerikanen moeten geprikkeld worden omdat ze niet meteen Formule 1-adepten zijn. Er was voor de Amerikanen nooit een grote drang om de sport te volgen. Zelf hadden ze al hun racegenot met Nascar- en Indycar-races waar vaak meer drama en crashes in voorkwamen dan in de veilige Formule 1.

Drama, controverse, rondvliegend puin en kapotte auto's; daar raakt de autosportfan in de Verenigde Staten pas opgewonden van.

Max Verstappen

Tom en Sarah Cap zijn dit weekend helemaal vanuit San Diego naar Miami gekomen. Het worden hun eerste races. "Ik ben zo opgewonden het hele spektakel voor het eerst in het echt te zien," zegt Sarah. Ze raakte aan Formule 1 verslaafd via haar man, die vier jaar geleden aan een nieuwe serie begon: Drive to Survive. Sindsdien zijn de Caps rasechte fans. Tom: "Ik vind de Formule 1 veel sexyer dan de Nascar." "Veel eleganter", vult Sarah hem aan.

De Netflix-serie Drive to Survive, waar in Miami seizoen 5 & 6 van aangekondigd werden, brachten verandering in de kijk van de Amerikanen op de Formule 1. De makers wisten de koningsklasse van de autosport om te toveren tot een dramaserie waar zelfs de Amerikanen vol genot naar gingen kijken.

Het bracht een nieuwe lading fans naar de sport en de wil voor meer races op het Amerikaanse continent groeide gestaag. Ook al blijft het ook nog steeds lastig aan Amerikanen uit te leggen dat je soms moet afremmen om te kunnen winnen.

Uitverkocht

De toenemende populariteit blijkt in ieder geval uit de enorme belangstelling voor de race dit weekend. Alle tickets zijn verkocht. De prijzen die voor een dag of weekend op het circuit neergeteld moeten worden zijn ook niet mals. Voor VIP-pakketten moet tot een slordige tienduizend dollar per persoon neergelegd worden; en dan kun je het circuit betreden. Het hotel, de reis en andere benodigdheden zijn daar niet inbegrepen.

Mag Hamilton met neuspiercing blijven rijden? 'Kan 'm niet eens uitdoen'

Er worden zo'n 300.000 fans verwacht op het circuit tijdens het Formule 1-festijn. De uitgaven die zij gaan doen zullen volgens de lokale overheid de omzet van de Super Bowl in 2020 en het jaarlijkse Art Basel Festival overtreffen. Hotels in de stad vragen prijzen rond een ton per nacht voor hun topsuites en de chef-koks in de buurt hebben speciale Formule 1-diners die voor drieduizend dollar genuttigd mogen worden.

Dat de grote bazen in Miami en de hoteleigenaars een flinke financiële boost van dit weekend gaan krijgen is wel duidelijk. Of de 'gewone' inwoner van Miami iets terug gaat zien van het miljoenen circus, dat lijkt zeer onwaarschijnlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl