Deelnemers aan de herdenking ANP

In Rotterdam is de herdenking van Pim Fortuyn door circa tien demonstranten verstoord. Zo'n 400 mensen waren aanwezig bij het moment, die werd gehouden bij het standbeeld van de politicus op de Pim Fortuynplaats.

Om 18.06 uur werd daar door de deelnemers twee minuten stilte gehouden. Op dat tijdstip schoot Volkert van der Graaf 20 jaar geleden Pim Fortuyn dood op het Mediapark in Hilversum. Op de moordplek was eerder vandaag ook een herdenking.

Er stond in eerste instantie een stille tocht op de planning in Rotterdam. Die zou lopen van het voormalige huis van Fortuyn naar het standbeeld. De tocht werd alleen geannuleerd, omdat de mensen die op het Mediapark waren door files het moment om 18.06 uur dreigden te missen.

Schreeuwende demonstranten

Tijdens het stiltemoment in Rotterdam begon een groep demonstranten te schreeuwen naar de deelnemers aan de herdenking. De politie noemde dat een 'korte ordeverstoring'. De regionale omroep Rijnmond meldt dat de demonstranten uit de extreemlinkse hoek komen en dat twee mensen zijn aangehouden.

In onderstaande video vertellen Rotterdammers wat er 20 jaar later over is van het gedachtegoed van Fortuyn.

'Fortuyn stond voor wat hij zei en dat beviel ons'

Pim Fortuyns broer Simon hield nog voor het incident een toespraak bij het standbeeld. Daarin zei hij dat zijn broer destijds begraven is als "een rechts-extremist, als fascist" en dat "doet ontzettend zeer voor iemand die zeer oprecht is".

"Wij hebben er jarenlang aan gewerkt. Om dat etiket wat op zijn voorhoofd zat, om dat eraf te halen. En nu, twintig jaar na dato, is er eerherstel en daar ben ik ontzettend blij mee. Er wordt nu heel anders over Pim gesproken, over zijn analyses en over zijn ideeën", aldus Simon Fortuyn.

Vandaag werd in het Rotterdamse stadhuis ook een symposium gehouden ter nagedachtenis aan de LPF-leider. Daaraan deden bijna 200 mensen mee. Burgemeester Aboutaleb hield een toespraak en hing de Rotterdamse vlag halfstok.

STER reclame