Pim Fortuyn
NOS Nieuws

Fortuyn 20 jaar geleden vermoord: vlag halfstok en herdenkingen

Het is vandaag twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. Op meerdere plekken in Nederland wordt daarbij stilgestaan.

In Rotterdam, de stad waar Fortuyn woonde, hangt de vlag op het stadhuis halfstok. Ook is er een tour die onder meer voert langs het voormalige huis van Fortuyn in Rotterdam dat de bijnaam Palazzo di Pietro kreeg.

Op het Mediapark in Hilversum, waar de politicus werd doodgeschoten, is een korte herdenkingsbijeenkomst:

Pim Fortuyn herdacht op Mediapark: 'We mogen hem nooit vergeten'

De charismatische Fortuyn was bezig aan een razendsnelle opmars in de landelijke politiek. Hij schudde het politieke landschap op met scherpe uitspraken over de gevestigde politiek en migratie. Hij beweerde dat andere partijen geen binding meer hadden met het volk en dat hij de stemming onder de bevolking vertolkte. De gevestigde politieke partijen en media worstelden met hoe ze met Fortuyn moesten omgaan.

Symposium en prijsuitreiking

Rond 14.30 uur begint in het stadhuis in Rotterdam een symposium dat in het teken staat van Fortuyn. Dat zal worden geopend door burgemeester Aboutaleb. Aan het einde van het symposium wordt de Pim Fortuyn Prijs uitgereikt.

Deze prijs wordt sinds 2015 jaarlijks uitgereikt aan opiniemakers, bestuurders of politici. Eerdere winnaars zijn onder anderen Jort Kelder, Leon de Winter en Fidan Ekiz. Normaal gesproken worden de genomineerden van tevoren bekendgemaakt. Dit jaar werd echter door de organisatie besloten dat slechts één iemand in aanmerking komt voor de prijs.

Na het symposium volgt een herdenking bij het beeld van de politicus. Daar spreekt onder anderen Simon Fortuyn, een van de broers van de politicus, en wordt er een moment stilte gehouden.

Bekijk een terugblik op 6 mei 2002, de geschokte reacties en de daaropvolgende dagen:

Terugblik: Pim Fortuyn werd 20 jaar geleden vermoord

De 54-jarige Fortuyn werd op 6 mei 2002 op het Mediapark in Hilversum doodgeschoten, toen hij na een radio-interview op weg was naar zijn auto. De dader, milieuactivist Volkert van der Graaf, kon kort daarna worden aangehouden.

Fortuyn was voor zijn politieke carrière bijzonder hoogleraar arbeidsvoorwaardenvorming bij de overheid aan de Erasmus Universiteit. Ook schreef hij columns voor Elsevier.

In 2001 werd Fortuyn lijsttrekker voor Leefbaar Nederland. Daar werd hij op 10 februari 2002 weggestuurd wegens uitspraken die in de ogen van het partijbestuur niet door de beugel konden. Zo noemde hij in een Volkskrant-interview de islam "een achterlijke cultuur" en was hij kritisch op het Nederlandse migratiebeleid.

Daarna werd hij lijsttrekker van zijn eigen Lijst Pim Fortuyn (LPF), waarmee hij in korte tijd veel populariteit vergaarde door zich af te zetten tegen de op dat moment regerende partijen en met name de PvdA. LPF behaalde bij de landelijke verkiezingen op 15 mei, na de dood van Fortuyn, 26 zetels, een recordwinst. De partij was onderdeel van het kabinet-Balkenende I, dat kort daarna viel na interne strubbelingen in de partij. LPF werd begin 2008 opgedoekt.

Fortuyn was ook lijsttrekker van lokale partij Leefbaar Rotterdam. Die partij werd in maart 2002 de grootste partij in Rotterdam.

'Een tijd voor en na Fortuyn'

De politicus werd eerst begraven in zijn geboorteplaats Driehuis, Noord-Holland. Later werd hij herbegraven in Italië, waar hij een vakantiewoning had.

Nog altijd komt de naam van Fortuyn terug in de politiek. Premier Rutte zei twee weken geleden nog dat de politicus van enorme betekenis is geweest voor Nederland. "Er is altijd een voor en een na Fortuyn." Volgens de premier is er sinds Fortuyn meer het besef "dat maatschappelijke vraagstukken zich niet beperken tot de financieel-economische agenda".

Vandaag verscheen een onderzoek van EenVandaag waaruit blijkt dat twee derde van de Nederlanders twintig jaar na de moord positief is over Fortuyn en zijn ideeën. Het programma ondervroeg 30.000 leden van hun opiniepanel. Van hen vindt 72 procent dat de politicus belangrijk geweest is voor ons land.

'Fortuyn stond voor wat hij zei en dat beviel ons'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl