Een demonstratie tegen seksueel geweld, in Amsterdam begin dit jaar ANP

In de eerste maanden van 2022 zijn fors meer zedenzaken bij de politie geregistreerd, meldt het AD. Volgens de krant zijn ruim een kwart meer meldingen gedaan van seksueel geweld dan begin 2021. Door het schandaal bij het tv-programma The Voice of Holland zouden slachtoffers sneller bereid zijn naar de politie te stappen.

De afgelopen drie maanden registreerde de politie 4000 meldingen van bijvoorbeeld aanranding, ontucht, verkrachting of het ronselen van minderjarigen voor seksuele doeleinden. Dat zijn volgens de krant 1100 incidenten meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het betreft ook meldingen van grensoverschrijdend gedrag dat niet strafbaar is.

"Soms gaat het om ervaringen van tientallen jaren geleden", zegt Lidewijde van Lier, adviseur zedenzaken bij de politie, in het NOS Radio 1 Journaal. Ook het doel van een melding varieert volgens haar per slachtoffer. "Sommige slachtoffers willen alleen hun verhaal kwijt, andere personen willen dat de politie het registreert en zoeken hulp."

Aangiftes

In hoeveel gevallen er ook aangifte is gedaan is niet duidelijk. Bij een melding wordt de politie op de hoogte gesteld van de situatie, bij aangifte kan een verdachte ook strafrechtelijk worden vervolgd.

Overigens kan het OM ook zonder aangifte een strafrechtelijk onderzoek instellen naar verdachten. "Bijvoorbeeld als er gevaar voor herhaling is, of sprake is van misbruik van een jong kind. Daarom kan de informatie van een melding ook belangrijk voor ons zijn", zegt Lidewijde van Lier, adviseur zedenzaken bij de politie, in het NOS Radio 1 Journaal. Toch is het in de praktijk vaak lastig om tot een veroordeling te komen als het slachtoffer geen aangifte heeft gedaan, legt ze uit.

De politie legt een duidelijk verband met de onthullingen van seksueel wangedrag rondom The Voice of Holland. Gisteren werd bekend het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek instelt naar vier verdachten. Er liggen aangiftes tegen rapper Ali B, bandleider Jeroen Rietbergen, zanger Marco Borsato en een regisseur van het tv-programma.

Meer jongeren

"Het maatschappelijk debat over de misstanden bij The Voice heeft duidelijk wat losgemaakt", zegt van Lier. "Hierdoor voelen mensen zich getriggerd om zich te melden." Ze verwacht dat ook het aantal aangiftes van zedenzaken zal toenemen, net als het aantal meldingen.

Volgens het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers treden meer jongeren naar voren over seksueel wangedrag, schrijft het AD. Ook bij meldpunten als Mores en Slachtofferhulp kwamen in de nasleep van The Voice meer meldingen dan gemiddeld binnen.

Vorig jaar waren er volgens het AD in totaal 12.800 bij de politie geregistreerde zedenzaken. Dat waren er 800 meer dan het jaar ervoor. Het is onduidelijk in hoeverre de coronapandemie van invloed is geweest op deze cijfers.

STER reclame