
Staking bij Heineken na vastlopen cao-onderhandelingen
Werknemers van bierbrouwerijen van Heineken in Den Bosch en Zoeterwoude gaan staken. Ook medewerkers van frisdrankleverancier Vrumona, onderdeel van het Heineken-concern, leggen het werk neer.
De FNV wil voor de 1250 mensen bij de drie bedrijfsonderdelen meer loon dan Heineken biedt. Onderhandelingen daarover zijn vandaag vastgelopen.
Woensdag zijn er bijeenkomsten voor het personeel, de staking begint vrijdagochtend. Volgens FNV-bestuurder Niels Suijker heeft de vakbond ruim voldoende leden om de brouwerijen stil te leggen. "Als wij staken, gaat de boel echt plat."
Grondstofprijzen
Heineken wil niet verder gaan dan een loonsverhoging van 1,5 procent dit jaar en 2 procent volgend jaar. Het bedrijf zegt dat de coronacrisis hard is aangekomen. Door de lockdowns daalde de omzet in de horeca dramatisch. Daarnaast heeft Heineken te maken met sterk stijgende grondstofprijzen.
De FNV noemt het bod veel te laag. "Het blijft onder het inflatieniveau, wat betekent dat mensen straks een stuk minder overhouden voor boodschappen of de energierekening", zegt Suijker. Behalve de loonsverhoging eist de FNV een betere regeling voor eerder stoppen met werken, een hogere reiskostenvergoeding en meer vaste banen voor uitzendkrachten.
De staking heeft volgens Heineken geen gevolgen op korte termijn voor de verkrijgbaarheid van zijn producten. "We hebben voldoende voorraad," zegt een woordvoerder.
- liveblog
Oekraïens leger: Rusland blijft aanvallen uitvoeren in Donetsk-regio
In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne.
200 asielzoekers vanuit Ter Apel naar noodopvangplekken
Ze zijn met bussen naar opvanglocaties in het Brabantse Budel en het Drentse Vledder gebracht.
‘Met hun tanks hebben ze lukraak op de kerncentrale geschoten’
In Oekraïne staat de grootste kerncentrale van Europa. De Russische regering heeft aangekondigd dat alle stroom van die centrale nu naar Rusland gaat.