De wachtrij bij het gemeentehuis in Winsum
NOS Nieuws

Groningse gemeenten: negeer subsidiestop, rijk moet betalen

De gemeenten in het Groningse aardbevingsgebied roepen inwoners die gisteren geen subsidie voor het opknappen van hun huis konden aanvragen, op dat alsnog te doen. Ze kunnen vanaf volgende week maandag bij hun gemeente terecht.

Of de aanvragers de 10.000 euro ook daadwerkelijk krijgen, kunnen de gemeenten niet beloven. Daarvoor is medewerking nodig van de Rijksoverheid. Die moet het bestaande budget van 220 miljoen euro verhogen met ruim 200 miljoen, zeggen de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt en Westerkwartier.

Gisteren konden zo'n 45.000 huishoudens intekenen op het geld. Daarbij gold: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. De hele dag door stonden tienduizenden mensen online in de wacht. Veel inschrijvers visten achter het net: nog niet de helft van de gegadigden kon tevreden worden gesteld.

Ook in fysieke rijen stonden honderden mensen te wachten:

In de rij voor subsidie

Volgens de gemeenten is de oproep "een duidelijk signaal aan het nieuwe kabinet". "Al meerdere keren hebben regionale bestuurders er bij het Rijk op aangedrongen geen plafond meer in te stellen voor de subsidie", melden de gemeenten in een verklaring. "Daar is tot nu toe geen gehoor aan gegeven."

Volgens de lokale overheden moet het kabinet "even door de zure appel heen bijten". "Het ophogen van het subsidiebudget is een eerste stap in het terugwinnen van het vertrouwen van veel Groningers."

Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw zei gisteren op de dag van zijn beëdiging dat hij wil zoeken naar mogelijkheden om het resterende benodigde geld op tafel te krijgen voor de mensen die er ook recht op hebben. "Als het plafond inderdaad overschreden wordt, gaan we daar serieus naar kijken", zei hij.

Waardedalingsgebied

De 10.000 euro subsidie is bedoeld voor de pakweg 53.000 huishoudens in het 'waardedalingsgebied' in Groningen (en een deel van Drenthe). Ze kunnen dit geld gebruiken voor het verduurzamen van hun woning, of om het huis op andere manieren op te knappen.

Voorwaarde is dat de huizen minstens 6 jaar oud zijn, en geen deel uitmaken van het 'versterkingsprogramma' van de Nationaal Coördinator Groningen. Aan dat laatste programma doen nu zo'n 26.000 huiseigenaren mee, die het meeste risico lopen als gevolg van de gaswinning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl