Lodewijk Asscher in Kopenhagen
Aangepast

Wat deed PvdA-leider Asscher in Denemarken?

De PvdA komt samen met Europese sociaaldemocraten met een plan dat de migrantenstroom naar Europa moet indammen: nauwer samenwerken met landen in de regio en mensen dichter bij huis opvangen in kampen.

Op initiatief van PvdA-leider Lodewijk Asscher en de Belgische SP.A leider John Crombez kwamen sociaaldemocratische partijleiders uit onder andere Italië, Denemarken en Oostenrijk gisteren in Amsterdam bijeen voor een internationale migratietop. Doel: het formuleren van een Europees sociaaldemocratisch antwoord op de vluchtelingencrisis.

Asscher wil een combinatie van meer controle, maar ook meer hulp voor mensen in kwetsbare posities. Dat betekent dat de Europese Unie fors moet investeren in bescherming in de regio, in samenwerking met VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Lodewijk Asscher over de koers van de PvdA

Aanpassen

In Denemarken kwam de sociaaldemocratische zusterpartij twee maanden geleden al met een plan. Een nationalistisch beleidsplan om parallelle samenlevingen tegen te gaan. Migranten moeten zich voortaan aan Denemarken aanpassen en niet andersom.

Het nieuwe beleid valt goed bij de Deense kiezer. Volgens de peilingen worden de sociaaldemocraten bij de parlementsverkiezingen volgend jaar veruit de grootste partij. Maar binnen de PvdA riep het Deense plan meteen veel vragen op: hoe te reageren op de harde Deense aanpak van migratie en integratie?

Kritiek hebben op de islam of de manier waarop immigranten niet integreren, is een taboe. Daar moeten we vanaf.

Henrik Sass Larsen, fractievoorzitter Deense sociaaldemocraten

Asscher liet het Deense beleidsplan vertalen en bracht snel een bezoek aan Denemarken. "Nederland en Denemarken hebben natuurlijk veel gemeen met elkaar dus het is belangrijk om van elkaar te leren en te kijken hoe ze hier dingen aanpakken", zei Asscher in Kopenhagen tegen Nieuwsuur.

"Ze hebben een nieuw beleid geformuleerd. Het is interessant om daar het gesprek over te voeren: wat de overeenkomsten zijn en wat de verschillen."

Vorige maand zei Henrik Sass Larsen, fractievoorzitter van de Deense sociaaldemocraten in Nieuwsuur: "Kritiek hebben op de islam of de manier waarop immigranten niet integreren in de samenleving is een taboe. Dat taboe moet verdwijnen."

Zijn partij vindt dat kinderen niet naar een lagere school mogen als ze niet vloeiend Deens spreken. Verder krijgen migrantenvrouwen verplicht een baan anders vervalt hun uitkering. "De Denen en Deense identiteit komt voorop te staan."

De partijleiders van de Europese sociaaldemocraten

Omdat de sociaaldemocraten in Denemarken de problemen negeerden, liepen kiezers over naar de Volkspartij, denkt Sass Larsen. "Ze kregen ongeveer twintig procent van de stemmen, van de populaire stemmen. Dat waren stemmen van onze achterban."

"Het waren de arbeiders, de middenklasse, die tegen ons zeiden: we hebben een probleem met integratie. En onze sociaaldemocratische partij zei: jullie hebben geen probleem, Ja jullie hebben wel een probleem, jullie zijn racistisch."

Eerlijk gesprek

Sass Larsen is ook kritisch op de sociaaldemocraten in Nederland. "Het is gewoon triest om te zien hoe slecht de PvdA het in Nederland doet. Ik hoop dat als ze hier komen kijken en ze het met mij eens zijn hoe je migratiepolitiek moet voeren."

Asscher gaf gehoor aan die oproep om van de Deense partijleiding over de nieuwe aanpak te horen. Hij had een korte ontmoeting met partijleider Mette Frederiksen. "Als sociaaldemocraat wil je mensen veiligheid bieden. En er zijn in de wereld 65 miljoen mensen op zoek naar veiligheid. En dat wil je bieden", zegt Asscher.

"Tegelijkertijd realiseert iedereen zich dat je die niet allemaal in Denemarken of Nederland veiligheid kan bieden. Dat dilemma moeten we onder ogen zien en op zoek gaan naar oplossingen. Dat is een opdracht voor sociaaldemocratische politici."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl