Anouska Koster en Anna van der Breggen NOS

Ondanks de verontwaardigde en zelfs boze reacties na de ploegentijdrit gaat de individuele tijdrit voor vrouwen bij de WK wielrennen in Qatar dinsdag zeer waarschijnlijk gewoon door. 

"Die hitte, het is gewoon niet te doen. Het slaat nergens op!", foeterde Rabo-Liv-renster Roxane Knetemann zondag nadat haar ploeggenote Anouska Koster door de hitte bevangen ten val was gekomen. Maar volgens Bobbie Traksel, voorzitter van de atletencommissie van de UCI, was het verantwoord om de vrouwen die tijdrit te laten rijden.

Traksel vertegenwoordigt de atleten, maar over deze zaak heeft hij duidelijk een andere mening dan onder anderen Knetemann. "Specialisten hebben er goed naar gekeken. Het was verantwoord om te koersen", zegt Traksel maandag in Qatar.

Traksel: 37, 38 graden, dat kan in een grote ronde ook zo zijn

'38 graden valt op zich wel mee'

"Als je hier naartoe komt moet je ook honderd procent voorbereid zijn. Want je weet dat dit gaat gebeuren. Je weet dat het zelfs nog veel extremer kan. Want het viel op zich wel mee; we praten over 37, 38 graden. Dat kan ook in een grote ronde zo zijn", aldus Traksel.

Toch was het na de ploegentijdrit bij de vrouwen een slagveld. Na de finish lagen zeker zes rensters uitgeteld op de grond, bevangen door de hitte. 

Vindt Traksel dan dat die rensters zelf fouten hebben gemaakt? "Nee, dat zeg ik niet. Bij een tijdrit ga je altijd honderd procent. En bij een wereldkampioenschap ga je misschien niet honderd, maar tweehonderd procent. Als je volledig diepgaat, dan kunnen er ook problemen ontstaan."

Kleine aanpassingen

Als voorzitter van de atletencommissie kan Traksel in Qatar advies uitbrengen om wedstrijden in te korten of te annuleren. Hij verwacht dat de wedstrijden dinsdag en woensdag gewoon zullen doorgaan, ook vanwege het latere tijdstip en dus de koelere omstandigheden. 

En hoewel niemand het bij de UCI wil bevestigen, zijn enkele ingrepen al zichtbaar. Bij de wedstrijden voor junioren en beloften waren maandag al logistieke aanpassingen gedaan, zag NOS-verslaggever Steven Dalebout. "Er zijn meer ambulances en na afloop is ook extra water en ijs beschikbaar voor de renners", meldt hij vanuit Qatar. 

STER reclame