EU-ergernissen: de Straatsburg-verhuizing en een zee aan regels
De Europese Unie hoopt deze week antwoord te vinden op de vraag: hoe gaan we verder na de brexit? Het Britse referendum heeft tot veel verwarring geleid in Brussel. Daarover wordt deze hele week gesproken.
Vanwege die besprekingen zetten we een top-10 van veelgehoorde ergernissen over Europa op een rij. Vandaag nummer acht en zeven.
EU-ergernis 8: de regelzucht
Ergernis 7: De verhuizing van Straatsburg
In Straatsburg kijken de parlementariërs uit naar de toespraak van de voorzitter van de Europese Commissie, Juncker, morgen in het parlement. Net zoals op Prinsjesdag in Nederland zijn de nieuwtjes en beloften rond deze 'State of the Union' niet van de lucht. Zo werd gisteren bekend dat de vorige sterke man van de Europese Commissie Barroso voortaan wordt behandeld als een gewone lobbyist, omdat hij nu in dienst is getreden bij de zakenbank Goldman Sachs.
Volgens de EU-regels moeten voormalige Commissieleden enige zorgvuldigheid betrachten bij het aanvaarden van nieuwe functies. En de nieuwe baan van Barroso is helemaal tegen het zere been, omdat hij de bank gaat adviseren over de brexit.
De verwachting is dat het Europees Parlement de handelwijze van Barroso vandaag eveneens veroordeelt.