EU-voorzitter Claude Juncker
NOS NieuwsAangepast

EU gaat in beraad: welke kant gaan we op na de brexit?

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

De Europese Unie hoopt deze week antwoord te vinden op de vraag: hoe gaan we verder na de brexit? Het Britse referendum heeft tot veel verwarring geleid in Brussel. Daarover wordt deze hele week gesproken.

In aanloop naar die besprekingen zetten we een top-10 van veelgehoorde ergernissen over Europa op een rij. Vandaag nummer tien en negen.

EU-ergernis 10: de Oost-Europeanen

EU-ergernis 9: het gebrek aan inspraak

EU-ergernis 9: het gebrek aan inspraak

De besprekingen deze week beginnen op woensdag. Dan houdt commissievoorzitter Juncker in Straatsburg de jaarlijkse State of the Union, een Europese variant op de troonrede op Prinsjesdag en de Amerikaanse State of the Union. Juncker presenteert dan zijn visie en de beleidsvoornemens van de Europese Commissie voor het komend jaar.

Vrijdag doen de regeringsleiders in feite hetzelfde maar dan in Bratislava, waar ze voor het eerst zonder de Britten vergaderen. Allemaal pogingen om een nieuwe weg in te slaan, hoewel niemand precies weet welke kant het op gaat. De een zegt 'minder Europa', terwijl de ander juist meer Europa wil. De term een ander Europa wordt veel gehoord, maar het lijkt alsof iedereen daar iets anders mee bedoelt.

De noemer is wel dat de EU onder vuur ligt. Na de brexit is dat gevoel alleen maar gegroeid. De leiders zijn bezig om een nieuwe koers uit te zetten. Er moet wat gebeuren, want niemand in Brussel twijfelt er meer aan dat de steun voor de EU afneemt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl