Reuters

In het tweede debat werd hard op de man gespeeld. En op de vrouw. De veelbesproken Trump-tape vol obscene taal, de escapades van Bill Clinton als womanizer, maar ook inhoudelijke kwesties kwamen aan bod. Misschien wel de grootste opgave van de avond: noem één positief iets van elkaar. Dit zijn de vijf bepalende momenten uit het tweede debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

1. De Trump-tape

De strategie van Donald Trump was simpel. Het speet hem dat hij seksistische taal had gebezigd elf jaar geleden. Maar de Republikein ging er nauwelijks op in. Wat IS aan het doen is, pareerde hij, is veel en veel erger. Daar ging Clinton niet in mee.

Trump over de tape: kleedkamerpraat maar IS doet veel ergere dingen

2. Bill Clinton en zijn vrouwen

Kort voor het debat gaf Trump een persconferentie, waarin hij vier vrouwen liet vertellen over de seksuele escapades van Bill Clinton. Paula Jones herhaalde hoe Clinton haar als gouverneur van de staat Arkansas zou hebben aangerand. Een vrouw vertelde dat ze was verkracht als 12-jarig meisje, niet door Bill Clinton maar door iemand die Hillary Clinton als advocate bijstond. Die zou haar niet serieus hebben genomen. In het debat kwam het vanzelfsprekend ter sprake.

Trump: daden van Bill Clinton zijn veel erger dan mijn woorden

3. Een complimentje voor elkaar

Echt, Donald Trump was aardig voor Hillary Clinton. En vice versa. Maar alleen omdat iemand dat aan het eind van het debat specifiek vroeg. Een complimentje, na al dat modder gooien van de afgelopen tijd, alsjeblieft? Clinton sprak "als moeder en grootmoeder", Trump gaf een positief oordeel "als iemand die zegt waar het op staat".

Vanuit de tenen, maar toch: een complimentje voor elkaar

4. Het gevoel onder Amerikaanse moslims

"Er zijn 3,3 miljoen moslims in de Verenigde Staten, maar we voelen ons steeds onveiliger", sprak een vrouw uit het publiek. Trump had eerder dit jaar opgeroepen tot een inreisverbod voor moslims vanwege terreurdreigingen. Hij nuanceerde die opvatting, maar wond er geen doekjes omheen. "Ik benoem het probleem, en dat doet Clinton niet." Die wierp Trump voor de voeten dat zijn demagogie IS juist in de kaart speelt.

Trump over islamofobie: benoem het probleem. Gevaarlijke demagogie, zegt Clinton

5. En wat te doen met Aleppo?

Buitenland komt niet vaak aan bod in presidentsdebatten, maar de situatie in Syrië en vooral Aleppo is te schrijnend voor woorden. Een humanitaire ramp, vinden beiden. "Aleppo is eigenlijk al gevallen", concludeert Trump, maar het ligt aan "de zwakte van Obama en Clinton" dat de Russen kunnen doen wat ze momenteel doen. "Rusland houdt de Syrische leider Assad in het zadel", reageerde Clinton. "En we weten allemaal wie Rusland liever als volgende president ziet."

Rusland is de boeman achter de ramp in Aleppo, en splijt ook Clinton en Trump

Veel meer video's over de Amerikaanse verkiezingen vind je terug op onze speciale site NOS The Series:

NOS The Series

STER reclame