Jordan (links) en Romelu Lukaku vermaken zich uitstekend tijdens een persconferentie van België
NOS Voetbal

De ene Lukaku is de andere niet bij België

Voor wie maandagavond twee Lukaku's ziet staan op het wedstrijdformulier van België-Italië en denkt dat de printer van de FIFA kuren heeft: geen paniek. De Rode Duivels beschikken tegenwoordig over een familietandem. De één zet voor, de ander rondt af.

Als broertje van de beste Belgische spits van dit moment heeft Jordan Lukaku het maar zwaar. Hij is twee jaar jonger dan het voetbalwonder dat al op zijn zestiende debuteerde voor de Rode Duivels, twee jaar later een contract verdiende bij Chelsea en de laatste jaren succesvol is bij Everton.

De 23-jarige Romelu en de 21-jarige Jordan dragen dezelfde achternaam, maar verder zijn er op het oog weinig gelijkenissen. De oudste is spits, de jongste linksback. Romelu is groot en sterk, terwijl de kleinere Jordan het vooral van zijn snelheid moet hebben. En dan zijn er nog die twee totaal verschillende kapsels.

  • Getty
    De broers Romelu (links) en Jordan Lukaku
  • ANP
    Romelu Lukaku is de eerste spits van België
  • ANP
    Zijn jongere broertje Jordan, hier in duel met de Zwitser Shaqiri, hoopt op speelminuten in Frankrijk

Jarenlang stond Jordan Lukaku in de schaduw van zijn broer, die in zijn tienerjaren als een regelrechte sensatie te boek stond. In 2010 kreeg hij in België de titel Sportbelofte van het Jaar. Jordan had eveneens potentie, maar sukkelde er altijd maar een beetje achteraan.

Inswingers

De broers doorliepen de jeugdopleidingen van Lierse en Anderlecht. Maar in Brussel scheidden hun wegen. Romelu tekende een miljoenencontract bij Chelsea, terwijl Jordan zich liet verhuren aan Oostende. In België schreven ze de jongste van de twee al langzaam af.

Maar aan de Vlaamse kust liet Jordan twee jaar lang zien wel degelijk goed te kunnen voetballen. Als een type Jetro Willems, met veel drive naar voren en panklare inswingers vanaf de flank. In het oefenduel met Portugal gaf hij op die manier een fraaie assist op zijn broer. Een droom, ooit uitgesproken in de achtertuin van het ouderlijk huis, is nu uitgekomen.

België: geen underdog, geen favoriet

"Er is geen betere linksback dan Jordan", probeert Romelu de sceptici te overtuigen. "En op technisch vlak is hij zelfs verder dan ik." Het zijn teksten die je van een oudere broer kunt verwachten. Maar dat ook de jongste van de twee Lukaku-broers potentie heeft, mag duidelijk zijn.

Horloge

De Belgische pers smult van de tweetalige Jordan, die - anders dan Romelu - nog niet zo gewend is aan alle aandacht en wat minder uren mediatraining achter de rug heeft.

Tegenover Sporza sprak Jordan over een bezoek met wat teamgenoten aan de juwelier, waar ze een Hublot, een exclusief Zwitsers horloge, wilden uitkiezen. "Iedereen zei: ik ga die kopen, en deze. Maar toen ik die prijzen zag, voelde ik me wel even anders."

De familie Lukaku is sowieso een talentvol gezelschap. Vader Roger was ook profvoetballer en de neven van Romelu en Jordan zijn geoefende rappers, zo blijkt uit deze video, speciaal opgenomen voor het EK.

Voor het eerst staan de broers nu samen op een groot eindtoernooi. De kans op speelminuten is best reëel, gezien alle defensieve zorgen bij de Rode Duivels. Voor Jordan de ultieme kans om een beetje uit de schaduw van Romelu te stappen.

EK-duels België - groep E

WedstrijdDatumTijd
België - Italië13 juni21.00 uur
België - Ierland18 juni15.00 uur
Zweden - België22 juni21.00 uur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl