Taulant Xhaka neemt het zaterdag met Albanië op tegen zijn geboorteland Zwitserland met zijn broer Granit
NOS Voetbal

Xhaka, Lukaku & Berezoetski: broers op het EK

Op 11 oktober 2015 plaatste Granit Xhaka een foto van zichzelf op Instagram. De Zwitserse voetbalvedette, die na het EK voor Arsenal gaat voetballen, kijkt in de camera van zijn laptop. Zijn vuist is gebald. Hij heeft tranen in de ogen.

Die avond plaatste Albanië zich voor het eerst in de geschiedenis voor een Europees kampioenschap. Dat betekende dat er twee Xhaka's in Frankrijk aanwezig zouden zijn: de 23-jarige Granit bij Zwitserland, de twee jaar oudere Taulant bij Albanië.

En om het allemaal nog mooier te maken: zaterdag staan ze tegenover elkaar.

Daarmee treden ze in de voetsporen van Jerôme (Duitsland) en Kevin-Prince Boateng (Ghana), die twee keer op een WK tegen elkaar uitkwamen (2010 en 2014). Bij een Europees kampioenschap gebeurde dat nog nooit.

Naast Granit en Taulant Xhaka zijn nog zes voetballende broers aanwezig in Frankrijk. Alleen in 2000, toen het EK in Nederland en België werd georganiseerd, was dat aantal ook zo groot.

  • EPA
    Romelu Lukaku heeft gescoord voor België in de oefeninterland tegen Noorwegen.
  • Pro Shots
    Jordan Lukaku speelde tegen de Noren zijn vierde interland

Romelu en Jordan Lukaku (België)

Toen Roger Lukaku in 1990 in Kinshasa (Congo) op het vliegtuig stapte om in het Limburgse Boom als voetballer zijn geluk te beproeven, had hij niet kunnen vermoeden dat 36 jaar later twee zoons van hem op een EK zouden kunnen schitteren.

De 23-jarige spits Romelu Lukaku, in Engeland zijn geld verdienend bij Everton, heeft ondanks zijn jonge leeftijd al 44 interlands achter zijn naam staan. Voor zijn jongere broer Jordan Lukaku (21 jaar) begint het pas. De linksback van KV Oostende staat op vier interlands.

  • Pro Shots
    Jonny Evans als aanvoerder van Noord-Ierland in het oefenduel met Wit-Rusland
  • Pro Shots
    Corry Evans viert een doelpunt tegen Slovenië tijdens de EK-kwalificatiecampagne voor het EK in 2012, zijn enige treffer in 31 interlands

Jonny en Corry Evans (Noord-Ierland)

Jonny Evans heeft drie Premier League-titels op zijn naam, twee League Cups en een wereldbeker voor clubs. Toch zullen niet veel mensen hem als een van de sterren op het EK beschouwen. De 28-jarige verdediger is zelfs niet de grootste blikvanger van debutant Noord-Ierland.

Negen jaar lang stond Jonny onder contract bij Manchester United tot hij afgelopen zomer overstapte naar West Bromwich Albion. Ook zijn jongere broer Corry (25) werd in 2009 gescout door Manchester United, maar de middenvelder wist het niet tot Old Trafford te schoppen. Sindsdien speelt Corry op het tweede Engelse niveau, bij Hull City en de laatste jaren bij Blackburn Rovers.

  • Pro Shots
    Vasili Berezoetski als aanvoerder van Rusland in het oefenduel met Tsjechië
  • Pro Shots
    Aleksej Berezoetski maakt Olivier Giroud het leven zuur in het oefenduel van Rusland met Frankrijk

Vasili en Aleksej Berezoetski (Rusland)

De Russische tweeling Vasili en Aleksej Berezoetski is voor de tweede keer samen actief op een EK. De eerste keer was in 2008 bij het EK in Oostenrijk en Zwitserland, toen onder bondscoach Guus Hiddink en ten koste van het Nederlands elftal de halve finales werd behaald. Vier jaar later raakte Vasili geblesseerd, maar nu zijn ze weer herenigd.

Bij CSKA Moskou speelt de 33-jarige tweeling samen, maar bij de nationale ploeg zijn ze elkaars concurrenten voor de plek in het hart van de verdediging naast de onomstreden Sergej Ignasjevitsj. En dat voorkomt een hoop misverstanden.

Het verhaal gaat dat Hiddink als bondscoach van Rusland ooit Aleksej de aanvoerdersband gaf. Dan kon hij de tweeling tenminste uit elkaar kon houden.

  • Pro Shots
    Ronald en Erwin Koeman in de finale van het EK in 1988 tegen de Sovjet-Unie
  • ANP
    Willy en René van de Kerkhof na de verloren WK-finale van 1978
  • ANP
    Frank de Boer na zijn twee gemiste strafschoppen in de halve finales van het EK in 2000. Broer Ronald moest het dat toernooi doen met invalbeurten

Nederlandse broers kampioen

Nederland is het enige land dat drie keer aantrad met twee broers in de selectie: René en Willy van de Kerkhof (1976), Ronald en Erwin Koeman (1988) en Ronald en Frank de Boer (2000).

Gary en Phil Neville zijn de enige broers die drie keer op een EK acte de présence gaven (1996, 2000, 2004).

Twee keer wonnen broers de Europese titel. In 1980 waren dat Bernd en Karlheinz Förster met West-Duitsland en acht jaar later ging de titel natuurlijk naar Ronald en Erwin Koeman.

Broers op het EK

2008Niko en Robert Kovac (Kroatië)kwartfinales
Vasili en Aleksej Berezoetski (Rusland)halve finales
2004Niko en Robert Kovac (Kroatië)groepsfase
Gary en Phil Neville (Engeland)kwartfinales
Murat en Hakan Yakin (Zwitserland)groepsfase
2000Frank en Ronald de Boer (Nederland) halve finales
Gary en Phil Neville (Engeland)groepsfase
Emil en Mbo Mpenza (België)groepsfase
Daniel en Patrik Andersson (Zweden)groepsfase
1996Gary en Phil Neville (Engeland)halve finales
Brian en Michael Laudrup (Denemarken)groepsfase
1988Ronald en Erwin Koeman (Nederland)Europees kampioen
1984Bernd en Karlheinz Förster (West-Duitsland)groepsfase
1980Luc en Marc Millecamps (België)finale
Bernd en Karlheinz Förster (Duitsland)Europees kampioen
Franco en Giuseppe Baresi (Italië)vierde
1976René en Willy van de Kerkhof (Nederland)derde

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl