NOS Nieuws

Waar stemden Britten voor en waar tegen de EU?

Het Britse volk heeft gekozen: het Verenigd Koninkrijk stapt uit de EU. De referendumvraag heeft het land vrijwel in tweeën gedeeld: 52 procent stemde voor een vertrek, 48 procent tegen. Maar waar werd voor en waar werd tegen gestemd?

Meer dan 33 miljoen Britten, bijna 72 procent van de kiesgerechtigden, kwamen naar het stembureau. De opkomst is daarmee de hoogste sinds de Britse verkiezingen van 1992, zegt de BBC.

Wat in een oogopslag duidelijk is, is dat de meeste Schotten tegen een brexit hebben gestemd. Ook in Noord-Ierland stemden de meeste Britten voor het EU-lidmaatschap.

De brexit-aanhangers triomfeerden in Engeland en Wales. Zo stemden in grote steden als Sheffield en Birmingham de meerderheid van de inwoners tegen het Europese lidmaatschap.

In Londen, Manchester en Liverpool is juist het tegenovergestelde te zien. Daar kruisten de meeste mensen het vakje 'remain' aan op het stemformulier.

Hoog- versus laagopgeleid

De krant The Guardian vergeleek het stemgedrag met statistieken op lokaal niveau. Uit de gegevens blijkt dat er vaker 'remain' werd gestemd in regio's met relatief veel hogeropgeleiden. Regio's met minder hogeropgeleiden stemden vaker voor een brexit.

Ook de BBC deed een soortgelijke analyse. De omroep zette de beslissende factoren op een rij: leeftijd, opleiding en in hoeverre iemand zich Engels voelt.

Het Britse onderzoeksbureau YouGov hield gisteren een peiling. Het bedrijf concludeerde dat opvallend veel jongeren lid van de EU willen blijven.

Voor het referendum sprak NOS op 3 met een hoogleraar van de Universiteit van Kent. Volgens hem zit de verklaring voor die cijfers in een generatiekloof tussen jongere en oudere Britten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl