Oranje Zwart voor de derde keer op rij kampioen
NOS Sport

Titel Oranje Zwart is gebaseerd op 'gezonde kost en blijven doorgaan'

De hockeyheren van Oranje Zwart verheugen zich op de Eindhovense feestvreugde. Een klein uur nadat PSV landskampioen was geworden, lieten de Eindhovense hockeyers zich eveneens kronen tot 's lands beste club. Ook Oranje Zwart was in de strijd om de titel op de valreep de Amsterdamse rivaal te vlug af.

"Ik verwacht een behoorlijk groot feest vanavond en morgen in Eindhoven", sprak OZ-speler Rob Reckers lachend. Hij heeft ook een verklaring voor het Brabantse succes. "wij eten daar alleen maar gezonde kost. Dat begint bij moeders thuis en dat nemen we mee al die finales in."

Dorstige Reckers neemt afscheid met historische titel

Voor Reckers betekent de titel het ideale afscheid. Na twintig jaar tophockey zegt hij Oranje Zwart vaarwel.

"Een mooier afscheid is niet denkbaar", zei Reckers. "Dit was een zeer zwaar bevochten finale. Gisteren krabden we ons bij de 0-2 wel achter de oren: kunnen we dit nog goedmaken? Maar dat kenmerkt ons: wij blijven doorgaan en slepen het dan uiteindelijk alsnog binnen. Oranje Zwart gaat als kampioen de geschiedenisboeken in, dat is waanzinnig."

Gekken

Teamgenoot Bob de Voogd stelde vast dat Oranje Zwart welhaast het onmogelijke heeft gepresteerd. "We hebben het als een stelletje gekken klaargespeeld. Eerst verloren we thuis en vervolgens zijn we in de tweede wedstrijd eigenlijk uit de dood opgestaan. Dat is heel bijzonder, ik denk niet dat dit ooit eerder is gebeurd.

"We hebben keihard gewerkt, ik heb er eigenlijk geen woorden voor. We zijn verdiend kampioen geworden."

De Voogd: in de woorden van coach Van den Heuvel gaan geloven

Bij Amsterdam was de teleurstelling groot. Spits Mirco Pruyser analyseerde het duel kort en bondig. "Vandaag begonnen we best goed, maar dan vallen al snel twee tegengoals. We kwamen wel sterk uit de rust. Ik miste een strafbal, maar voor mijn gevoel zaten we toen nog steeds goed in de wedstrijd. Daarna maken zij de 3-1, dat is dan de nekslag."

Of Oranje Zwart de terechte winnaar is? "Dat weet ik niet... Ik denk dat beide ploegen een terechte winnaar geweest zouden zijn. Ach, ze hebben terecht gewonnen", erkende Pruyser uiteindelijk.

Pruyser vindt Oranje Zwart de terechte winnaar

Uniek gezelschap

"Dit is een heel bijzondere titel", oordeelde ook Michel van den Heuvel, afzwaaiend coach van Oranje Zwart. Juist hij leek de zinderende afloop te hebben voorzien: na de nederlaag in de eerste wedstrijd beweerde hij stellig dat Oranje Zwart met tachtig procent zekerheid de titel zou winnen.

"Uiteindelijk werd het meer fifty-fifty," aldus een lachende Van den Heuvel zondag. "Ik wist dat mijn ploeg enorm veel karakter had. De wijze waarop ze na de nederlaag in de eerste wedstrijd van donderdag, en na de 2-0 achterstand in de rust in de tweede wedstrijd zaterdag terugkwamen, geeft aan wat een uniek gezelschap mensen dit is."

Van den Heuvel, die volgend seizoen als coach op de bank zal zitten bij Bloemendaal, maakte tevreden de balans op van zijn ambtstermijn in Eindhoven. "Ik kan me bijna geen beter afscheid wensen. Dit is voor de tweede keer dat ik een triple pak met een team. En de club is mooi en gezond, dat doet me heel veel."

Lachende Van den Heuvel noemt zichzelf geen garantie voor succes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl