EPA

Na het verrassende gelijkspel van Tottenham Hotspur maandagavond kan het Engelse kampioenschap Leicester City vrijwel niet meer ontglippen. De kleine club staat met nog drie wedstrijden in het verschiet zeven punten voor op naaste belager Tottenham.

Uitgerekend de Nederlandse keurmeesters Louis van Gaal en Guus Hiddink hebben grote invloed op het lot van Leicester. Als de koploper van de Premier League zondagmiddag op Old Trafford van het Manchester United van Louis van Gaal wint, wordt het wonder voor Leicester waarheid. 

Kalm en stil

Indien het zelf niet wint, maar Tottenham een dag later verliest van Chelsea, is Leicester alsnog kampioen. Hoe dichter ze in de oude textiel- en schoenenstad bij de titel komen, hoe voorzichtiger men wordt. Er zijn voor dit weekend nog geen officiële festiviteiten gepland. 

"Tot ze de titel hebben gewonnen, willen we niet over feesten praten", bekent Madeleine Redway, hoofd communicatie op het stadhuis. "Nu is iedereen kalm en stil. 'Niet over beginnen', 'niet over praten'", fluisteren we elkaar toe. Als Leicester dit weekend kampioen wordt, volgt de huldiging pas na de laatste wedstrijd van het seizoen. 

Is Leicester City bevangen door de geest van Richard III?

Blauwe dagen

Toch wordt er aanstaande vrijdag een bijzondere dag georganiseerd. Waar Nederland met Koningsdag oranje kleurt, zal Leicester vrijdag in blauw gehuld zijn. 

Op initiatief van de Leicester BBC-radio en de lokale krant Leicester Mercury is vrijdag 29 april officieel uitgeroepen tot Blue Day: publieke gebouwen, overheidsinstanties en monumenten worden blauw uitgelicht en inwoners is verzocht zich in het blauw te kleden.

Blauwe worsten 

In de stad is slagerij Archer&Sons zelfs bezig met de productie van blauwe worsten. Eerder kwam diezelfde slager met de Ranieri-worst. Daarvan gaat wekelijks inmiddels 45 kilo over de toonbank. Burgemeester Peter Soulsby heeft ze nog niet geproefd. 

"Ik zou het fantastisch vinden een Ranieri-worst te eten", erkent hij lachend, "maar meer nog verheug ik me op het eten van een blauwe worst. Daar kan ik vrijdag natuurlijk niet omheen!"

Maar het kampioenschap, daarover zwijgt men in alle talen. Alle spelers onthielden zich maandag van commentaar, terwijl ze toch regelmatig twitteren over het seizoens- en scoreverloop. Alleen Jon Sanders van de trainingsstaf liet van zich horen.

Het kenmerkt de sfeer. Fans zijn door het dolle, maar met nog twee uitwedstrijden tegen Manchester United en Chelsea op het programma, houdt de club het vizier scherp.

"Als we het uitspreken en te zeer ambiëren, zul je zien dat het niet uitkomt", verzucht Redway, de communicatiemedewerkster van het stadhuis. "Voorlopig praten we er niet over, niemand durft Leicester en kampioenschap in een adem te noemen."

STER reclame