Ajax-trainer Frank de Boer, na zijn achillespeesoperatie coachend óp en mét krukken
NOS Voetbal

De Boer: mooi dat alle aandacht naar Johan ging

Het was een bijzondere dag in de Arena, maar geen bijzondere wedstrijd. De 3-0 zege van Ajax op PEC Zwolle kwam daarvoor iets te simpel tot stand. "Maar dat is misschien wel het mooiste: daardoor ging alle aandacht naar Johan", vond Ajax-trainer Frank de Boer.

Het duel van de titelkandidaat met de Zwollenaren werd voorafgegaan door een groots eerbetoon aan Johan Cruijff, de donderdag 24 maart overleden voetballegende. "Het is dan even afwachten hoe het team reageert, of de echte focus er is. Dat had Barcelona gisteren tegen Real Madrid niet", had De Boer geconstateerd. "En je zag de gevolgen."

Niet laten afleiden

Aanvoerder Davy Klaassen had een bijzondere middag beleefd. "Zeker weten. De minuut stilte, de doeken op het veld, de minuut klappen met z'n allen. Heel mooi. Maar je moet daarna wel scherp zijn en je niet te veel laten afleiden door wat er allemaal gebeurt. En dat hebben wij heel goed gedaan."

PEC maakte een machteloze indruk in de Amsterdamse voetbaltempel. Maar daar had Klaassen wel een verklaring voor. "Als wij goed druk zetten, zijn wij gewoon beter dan zij. En dan lijkt het alsof zij slecht spelen."

Arek Milik heeft gescoord voor Ajax, links van hem aanvoerder Davy Klaassen

"We begrijpen allemaal beter wat er gevraagd wordt", legde De Boer uit waarom het de laatste weken zo veel soepeler loopt bij Ajax. "Het zou natuurlijk mooi zijn als je alles al op de eerste speeldag op orde hebt. Maar zo werkt het nu eenmaal niet in het voetbal."

Elftal helpen

De 1-0 van Lasse Schöne hielp Ajax al snel in het zadel, terwijl Arek Milik andermaal zijn vorm etaleerde. De Pool scoorde tweemaal en toonde zich daardoor voor de zesde wedstrijd op rij trefzeker. De laatste die dat presteerde in het Ajax-shirt was Luis Suárez, in het voorjaar van 2009.

Milik verblikte of verbloosde er niet van. "Dat is niet het belangrijkste. Het gaat om de ploeg. Het is super dat we gewonnen hebben in Eindhoven en nu weer. We staan bovenaan. Ik wil het elftal helpen, meer niet. Maar de vraag wie de spits van Ajax is, is nu wel beantwoord."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl