Maria Sjarapova gebruikte meer dan tien jaar meldonium
NOS Schaatsen

'Meldonium kan lange tijd in lichaam blijven'

Het verboden middel meldonium kan enkele maanden in het lichaam blijven. Dat heeft Grindeks, de Letse fabrikant van meldonium, laten weten aan persbureau Reuters.

Meldonium is op 1 januari van dit jaar door het Wereldantidopingagentschap (WADA) toegevoegd aan de lijst met verboden middelen. Inmiddels zijn meer dan honderd atleten, voornamelijk uit Rusland, positief getest op het gebruik van het geneesmiddel, dat de doorbloeding bevordert en het uithoudingsvermogen verbetert. Vooral in Oost-Europa wordt het middel veel gebruikt tegen hartfalen of pijn op de borst bij inspanning.

Sjarapova en Koelizjnikov

Tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov zijn de grootste namen die zijn betrapt. Laatstgenoemde zegt onschuldig te zijn en meldonium in 2015 voor het laatst te hebben gebruikt, toen het nog niet op de lijst van verboden middelen stond.

Als de bewering van de fabrikant klopt, dan zou dat een ander licht op de zaak kunnen werpen. "Het kan enkele maanden duren totdat alles uit het lichaam is verdwenen. Het hangt af van diverse factoren zoals dosis, behandelingsduur en de gevoeligheid van testmethoden."

Enkele dagen, weken of maanden?

De bewering van Grindeks staat haaks op de uitspraken van Herman Ram, directeur van het Nederlands Dopingautoriteit. Ram zei begin deze maand tegenover de NOS dat meldoniumgebruik slechts een paar dagen opspoorbaar is.

In een nieuwe reactie aan de NOS laat Ram weten dat hij contact heeft opgenomen met het laboratorium in Letland. "Het is nog altijd zo dat meldonium heel snel via de urine het lichaam verlaat, maar nu blijkt dat een lage concentratie langer in het lichaam kan blijven", zegt Ram nu.

"Dat is atypisch, want dat zie je eigenlijk nooit. Wat betreft 'maanden': dat lijkt me uitermate onwaarschijnlijk. Het zijn eerder enkele weken, maar ik blijf voorzichtig. Er wordt nu onderzoek naar gedaan en dan moet blijken om hoeveel dagen/weken het daadwerkelijk gaat."

Meldonium blijft vraagtekens oproepen

Advertentie via Ster.nl