In de urinoirs van een kroeg in Londen kunnen mannen laten merken welke Republikein ze het minst zien zitten: Cruz, Trump of Rubio
NOS Nieuws

De strijd bij de Republikeinen is nog lang niet gestreden

Na Super Tuesday lijkt Donald Trump de torenhoge favoriet om namens de Republikeinen in november een gooi te doen naar het presidentschap. Het nachtmerriescenario van de partijtop, die vindt dat Trump de partij uit elkaar trekt, zou daarmee bewaarheid worden.

Trump heeft 1237 gedelegeerden nodig om op de partijconventie in juli gekozen te worden tot presidentskandidaat. Hij heeft er nu 285. Ted Cruz (161) en Marco Rubio (87) volgen op grote afstand. Zij zetten hun zinnen op de voorverkiezingen van 15 maart in Florida, Illinois en Ohio. Die kunnen voor een kandidaat erg lucratief zijn, omdat het alles of niets is. De winnaar stopt daar respectievelijk alle 99, 69 of 66 afgevaardigden in zijn zak vanwege het winner-takes-all-principe.

Hoeveel gedelegeerden hebben de verschillende kandidaten nu achter zich?

Daardoor zijn er wel scenario's te verzinnen waarin Trump niet de Republikeinse kandidaat wordt. Zo kunnen de andere kandidaten, mits ze lang genoeg blijven meedoen om gedelegeerden te verzamelen, in de achterkamertjes van de partijconventie besluiten om zich te verenigen achter een gezamenlijke kandidaat. De som van de verliezers is dan groter dan die van de winnaar.

Zo'n brokered convention, waarbij pas in de conferentiezaal duidelijk wordt wie de partij in november zal vertegenwoordigen, vond voor het laatst plaats in 1952. Na een politiek steekspel van een aantal dagen kwam de latere president Eisenhower bij de Republikeinen toen als overwinnaar uit de strijd.

Maar in de tussentijd komt het er vooral op neer dat Trump geen grote staten mag winnen en zijn voornaamste concurrenten boven verwachting moeten presteren.

Helaas voor Cruz, Rubio en John Kasich staat Trump in de peilingen ruim op voorsprong. Maar de polls zijn niet zaligmakend, bleek ook op Super Tuesday. Neem Oklahoma. In het gemiddelde van de peilingen had Trump met ruim 32 procent een riante voorsprong op Rubio (21 procent) en Cruz (20 procent). De politieke kansberekenaars van FiveThirtyEight schatten de kans dat Trump zou winnen mede daarom op 68 procent.

Groot was dan ook de verbazing toen niet Trump, maar Cruz er met de overwinning vandoor ging. Hij haalde 34 procent van de stemmen, tegen 28 procent voor Trump en 26 procent voor Rubio. Cruz deed het beter dan verwacht bij evangelische christenen, die driekwart van het electoraat uitmaakten. Zij kwamen bovendien in veel groteren getale opdagen. Net als in de andere staten werd in Oklahoma een recordopkomst gehaald.

Trump en Cruz hadden dus een geslaagde avond, maar ook voor de lieveling van de partijtop Marco Rubio gloort nog hoop. Hij kreeg gisteren in het kiesdistrict van Oklahoma City de meeste stemmen en resultaten uit het verleden tonen aan dat de winnaar daar ook altijd de partijnominatie krijgt.

Donald Trump, van onderschatte hork tot serieuze presidentskandidaat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl