Cruz geeft een toespraak in zijn thuisstaat Texas, waar hij vannacht won
NOS Nieuws

Cruz: ik ben de enige die Trump nog kan verslaan

Voor het eerst sinds zijn zege in Iowa, begin februari, viel er voor Ted Cruz weer wat te lachen. De senator behaalde vannacht de meeste stemmen in zijn thuisstaat Texas en in de staten Oklahoma en Alaska. Hij claimde nu nog de enige kandidaat te zijn die Trump nog kan tegenhouden, in tegenstelling tot Marco Rubio.

Cruz: "Zolang het veld verdeeld blijft, wordt de kans dat Trump de nominatie krijgt steeds groter. Dat zou een drama zijn voor de Republikeinse partij, voor de conservatieven en voor het land."

Daarmee doelt de senator op zijn collega Rubio, die hij het liefst ziet vertrekken. Rubio had Trump vannacht moeten stoppen, maar dat liep anders. De senator uit Florida won van de dertien staten waar vannacht werd gestemd er slechts een: Minnesota. Een rampscenario voor de partij die sinds Iowa inzet op de senator uit Florida om Trump van de nominatie af te houden. Zelf denkt Rubio er heel anders over.

"Ik heb nooit gezegd dat Super Tuesday onze avond zou worden. Vanaf nu komen er voor mij gunstigere staten", zei Rubio bij Fox News. Daarmee doelt hij op 15 maart, de dag waarop onder andere zijn thuisstaat Florida naar de stembus mag. Tegen zijn kiezers ging hij vannacht vooral in op de strijd tegen Trump. "Vijf dagen geleden zijn we begonnen met het ontmaskeren van de oplichter Trump. De partij van Lincoln en Reagan zal nooit die van een oplichter zijn."

De enige kandidaat die echt reden tot juichen had, was opnieuw Donald Trump. Hij zette maar liefst zeven staten op zijn naam. In zijn toespraak ging Trump vooral in op Hillary Clinton, die hij lijkt te zien als zijn enige echte tegenstander.

"Ik heb Hillary’s speech gezien en ze had het over te lage lonen. Ze zei dat alles slecht is. Maar ze doet al zo lang mee. Als ze het nu niet heeft opgelost, dan lukt het haar de komende vier jaar ook niet. Dan wordt het alleen maar erger. Ze wil Amerika weer gezond maken. Wat betekent dat in godsnaam? Amerika groots maken is veel beter dan Amerika gezond maken."

Hillary Clinton, die bij de Democraten vannacht ook zeven staten won, beleefde een goede avond. In haar toespraak haalde ze uit naar Trump. "Amerika is nooit niet groots geweest. Wij moeten Amerika weer gezond maken. Wat we nodig hebben is meer liefde en vriendelijkheid."

Verder complimenteerde ze Obama met zijn werk van de voorbij jaren en liet ze, zoals ze de hele campagne al zegt, weten dat ze het werk van de huidige president zal afmaken.

Bernie Sanders behaalde vannacht vier zeges. Hij won in zijn thuisstaat Vermont en deed het goed in de staten waar een caucus werd gehouden. De zelfverklaarde socialist heeft laten weten door te gaan met zijn campagne, ook al loopt hij inmiddels flink achter op zijn tegenstander Clinton. "Er moet nog in 35 staten worden gestemd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl