De Republikeinse partij kan na zeven nieuwe zeges niet langer om Trump heen
NOS Nieuws

'Dit is ultieme bewijs dat Trump voor een serieuze beweging staat'

"Donald Trump is geen trend, maar een serieuze beweging van mensen die de gevestigde orde afzweren en luidkeels schreeuwen om verandering", zegt NOS-correspondent Wouter Zwart. De uitslagen van Super Tuesday, een van de belangrijkste dagen tijdens de voorverkiezingen, zijn binnen. Donald Trump behaalde in zeven staten de meeste stemmen, net als zijn Democratische rivaal Hillary Clinton. Het lijkt er steeds meer op dat de twee kandidaten het komend najaar tegen elkaar gaan opnemen."

Over de Republikeinen: 'bijna onmogelijk om Trump nu nog te stoppen'

Een grote avond voor Trump, zoals verwacht. Hoeveel kans maken de andere Republikeinse presidentskandidaten nu nog?

"Weinig. Technisch gezien is het nog mogelijk om Trump in te halen, maar dan mag hij geen staat meer winnen, geen gedelegeerde meer binnenhalen en moet een andere kandidaat, bijvoorbeeld Rubio, vanaf nu alles winnen. En dat is bijna onmogelijk, omdat andere kandidaten als Ted Cruz niet bereid zijn om terug te treden om als één blok de strijd tegen Trump aan te gaan. Het geeft aan hoe verdeeld de Republikeinse Partij is. Ze zijn het contact met de achterban kwijt."

"Hun eigen kandidaat Rubio weet bijna niemand in vervoering te brengen, terwijl hun nachtmerrie, het ongeleide projectiel Trump, staat na staat binnenhaalt. Op Super Tuesday is het ultieme bewijs geleverd dat Trump geen tijdelijke trend is, maar een serieuze beweging van mensen die de gevestigde orde afzweren en luidkeels schreeuwen om verandering."

Cruz wint Texas, Oklahoma en Alaska. Rubio behaalt de meeste stemmen in Minnesota. Is het nu Cruz in en Rubio out?

"Nee. Cruz zegt inderdaad dat hij de enige campagne voert die in staat is om Trump te stoppen. Hij had Iowa al op zak en wint vanavond drie staten, waaronder zijn grote, belangrijke thuisstaat Texas. Maar Rubio wijst op het feit dat hij, ondanks dat hij alleen Minnesota wint, wel een redelijk aantal gedelegeerden binnenhaalt met zijn tweede en derde plekken. Beide heren maken dus geen enkele aanstalten om uit de race te stappen."

Over de Democraten: 'dit was een Super Tuesday waar Clinton op hoopte'

Clinton won zeven staten. Was het een goede avond voor haar?

"Dit is zeker de goede avond waarop Clinton hoopte. Op veel plekken, met name in de zuidelijke staten, haalde ze zeer overtuigende resultaten. Dat begon vorige week al met een klinkende overwinning in South Carolina. Daaruit bleek dat een grote meerderheid van de zwarte kiezers haar steunt. Vanavond blijken ook latino's in grote meerderheid voor haar te gaan. Beide bevolkingsgroepen zijn onmisbaar om de nominatie binnen te halen en uiteindelijk kans te maken om de algemene verkiezingen in november te winnen."

"Toch is Sanders allesbehalve uitgeschakeld. Hij wist een aantal interessante staten te winnen: Colorado, Oklahoma, Minnesota en Vermont. En vergeet niet dat hij afgelopen maanden tientallen miljoenen dollars aan donaties heeft weten binnen te halen, waarmee hij het Hillary Clinton nog maanden lastig zou kunnen maken."

"Maar of hij kan winnen? Dat wordt echt lastig. Clinton haalt simpelweg te veel gedelegeerden en supergedelegeerden binnen die op de conventie deze zomer op haar zullen stemmen. En Clinton heeft de steun van vrijwel de gehele Democratische Partij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl