Republikeinse latino's diep verdeeld over Trump
Toen Massey Villarreal afgelopen zomer hoorde dat hij een toespraak van Donald Trump kon bijwonen, was hij onmiddellijk enthousiast. "Een succesvolle collega-zakenman als hij die kwam spreken op het Republikeinse Partijcongres, dat wilde ik meemaken."
Maar de oud-voorzitter van de Amerikaanse Kamer van Koophandel voor latino's kwam bedrogen uit. "De eerste woorden uit Trumps mond waren direct beledigend: 'Mexico zendt uitsluitend zijn moordenaars en verkrachters naar de VS.' Ik kon mijn oren niet geloven. In één denigrerende zin schoffeerde hij de decennialange worsteling van mijn ouders om in dit land te slagen."
Villarreals verontwaardiging wordt breed gedragen. Zo'n 40 procent van de Texanen is latino. En velen van hen voelen zich door Donald Trump ernstig beledigd. Voor de meesten zal dat geen effect hebben op hun keuze voor een presidentskandidaat, want driekwart van hen stemt sowieso Democratisch. Maar voor de 25 procent die wél stemt op de Republikeinse Partij is Trump een splijtzwam geworden.
Villarreal zal nooit op hem stemmen, zoveel is duidelijk. Met twintig andere vooraanstaande Latino's schreef hij een open brief aan de omstreden presidentskandidaat. "Meneer Trump... Wij zijn geen verkrachters. We zijn geen criminelen. En we hebben geen problemen. Of misschien toch één: uw opmerkingen over Mexicaanse immigranten." De brief werd enkele honderdduizenden keren geprint en verspreid.
Vinger op de zere plek
Onzinnige kritiek, vindt Ernie Arredondo. Hij is eigenaar van een bouwbedrijf in San Antonio en eveneens een Republikeinse latino. 72 jaar geleden geboren in Mexico, heeft hij geen enkele moeite met Trumps harde uitlatingen over Mexicanen.
"Hij legt juist de vinger op de zere plek. Veel immigranten komen hier illegaal om herrie te schoppen. Er zijn bendes die stevig wortel schieten in de VS. Ze komen uit Mexico met hun chaos en criminaliteit. En dat zijn precies degenen die Trump bedoelt."
Arredondo kan het weten, zo zegt hij zelf. In de bouwsector is het aannemen van illegale werknemers schering en inslag. "Zij die hard willen werken voor hun geld, worden vanzelf gewaardeerd, maar zij die alleen maar naar de VS komen om hun hand op te houden; meteen terugsturen!"
Jim Henson, directeur van de Texas Politics Project herkent in Arredondo de typische conservatieve latino, die argwanend is over nieuwkomers uit de regio. "Het is het cliché van de man die de ladder beklimt en hem daarna het liefst intrekt. Er is een zekere groep die zich niet beledigd voelt door de retoriek over hun mede-immigranten, en zelfs streng is als het gaat om illegale immigratie."
Villarreal begrijpt die redenering niet: "Het aantal immigranten dat de grens oversteekt is momenteel op het laagste niveau in de recente geschiedenis. En toch zouden deze mensen drugs aan je kinderen verkopen, alle banen innemen en inkomens naar beneden drukken. Het klopt gewoon niet. Donald Trump heeft van het immigratiebeleid een grote, lelijke draak gemaakt. En nu wil hij de drakendoder zijn."