Dit maakt Super Tuesday zo spectaculair
Voor de zeven kandidaten die nog in de race zijn voor de positie van wat weleens de belangrijkste baan op aarde wordt genoemd, is Super Tuesday het voorlopige hoogtepunt in het voorprogramma van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Naar deze samenklontering van voorverkiezingen wordt elke vier jaar reikhalzend uitgekeken. Niet verwonderlijk, want de belangen zijn groot.
De overgebleven Republikeinse kandidaten Donald Trump, Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich en Ben Carson strijden om zo'n 600 gedelegeerden. Zodra een van hen bij de voorverkiezingen 1237 afgevaardigden heeft verzameld, kan de rest hem niet meer inhalen en is de nominatie in de pocket.
Bij de Democraten zijn onder Hillary Clinton en Bernie Sanders 865 afgevaardigden te verdelen, ruim een derde van de benodigde gedelegeerden om namens de partij kandidaat voor het presidentschap te worden.
Waar zijn vandaag voorverkiezingen?
In dertien staten en een overzees territorium kunnen geregistreerde kiezers deze Super Tuesday hun stem uitbrengen.
In Alabama, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont en Virginia zijn zowel Republikeinse als Democratische voorverkiezingen. De Republikeinen stemmen ook in Alaska en de Democraten in Colorado en op Amerikaans-Samoa.
Wanneer komen de uitslagen?
In de meeste staten sluiten de stembureaus om 19.00 uur of 20.00 uur lokale tijd. Vanwege het tijdsverschil zullen de eerste prognoses en uitslagen woensdag na 01.00 uur Nederlandse tijd bekendgemaakt worden.
Wie gaan er winnen?
Clinton, die hard op weg is om de Democratische presidentsnominatie in de wacht te slepen, staat in de peilingen in het overgrote deel van de staten op voorsprong. Alleen in Massachusetts, Oklahoma en uiteraard Sanders' thuisbasis Vermont heeft ze het moeilijk.
Bij de Republikeinen gaat Donald Trump de meeste gedelegeerden binnenhalen. Een belangrijke tegenstrever, senator Ted Cruz, zal naar verwachting wel zijn eigen staat Texas winnen. Dat is een opsteker voor Cruz, want de staat stuurt maar liefst 155 afgevaardigden naar de partijconventie.
Overigens worden de afgevaardigden proportioneel verdeeld over de kandidaten, dus een goede tweede plaats levert nog genoeg op. Daarnaast zijn in sommige staten nauwelijks peilingen gehouden, waardoor de uitslag zich moeilijk laat voorspellen. Verrassingen zijn dus zeker mogelijk.
Gaan er kandidaten sneuvelen?
Dat is niet ondenkbaar, maar het ligt niet in de lijn der verwachting. Bernie Sanders zal waarschijnlijk genoeg afgevaardigden binnenslepen om een geloofwaardig alternatief te blijven voor Hillary Clinton.
Door teleurstellende resultaten bij peilingen, fondsenwerving en de eerste voorverkiezingen is het Republikeinse deelnemersveld inmiddels geslonken van de oorspronkelijke zestien kandidaten naar de huidige vijf.
John Kasich en Ben Carson zullen ook vandaag geen hoge ogen gooien, maar ze hebben hun lot niet aan de uitslag verbonden. Bovendien volgen er later deze maand verschillende voorverkiezingen waarbij de winnaar álle gedelegeerden krijgt. Dankzij dat winner-takes-all-principe hoeven de kandidaten maar één goede dag te hebben om weer volop mee te doen.