Twintig jaar wereldnieuws in het NOS Radio 1 Journaal
(De geluidsfragmenten zijn het best te beluisteren via je browser)
NPO Radio 1 doet traditiegetrouw verslag van gebeurtenissen met landelijke uitstraling, zoals Koninginnedag. De opvallendste viering was die in Apeldoorn, in 2009. Karst Tates wilde toen met zijn wagen inrijden op de bus waarin de koninklijke familie zat.
De wereld leek even stil te staan in 2001. Terroristen vlogen met twee vliegtuigen het World Trade Center in New York binnen. De Twin Towers stortten ineen en dat was het begin van de War on Terror die de Amerikaanse president toen afkondigde.
In 20 jaar NOS Radio 1 Journaal hebben we ons één keer live op zender zorgen gemaakt over de gezondheid van een correspondent. Michel Maas werd in Bangkok werd neergeschoten bij een demonstratie.
De vijftiende Elfstedentocht in 1997. Er was toen al elf jaar geen tocht meer verreden.
Er was één dag dat de hele wereld mee stond te kijken met de NOS-verslaggevers.
De val van de Iraakse dictator Saddam Hussein gaat de hele wereld over.
De eerste dag van 2002 was een historische voor Europa. 28 landen kregen toen een gemeenschappelijke munt: de euro. In Nederland werden de eerste bankbiljetten in Maastricht uit de muur gehaald door toenmalig minister van Financiën, Gerrit Zalm.
We gaan terug naar een verkiezingsdebat, tussen Jan-Peter Balkenende en Wouter Bos. Een heel bijzonder debat.
In 20 jaar NOS Radio 1 Journaal kwamen veel oorlogen dichtbij. Maar zelden zo dichtbij als die in Oost-Oekraïne. In de zomer van vorig jaar werd boven dat gebied vlucht MH17 neergehaald. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven.
De moord door Volkert van de Graaf op Pim Fortuyn veranderde de maatschappij.
De Amerikanen maakten al jaren jacht op Osama bin Laden, het brein achter de aanslagen op het World Trade Center in New York. Ze vonden hem in Pakistan.
Op een ochtend in november 2004 werd in hartje Amsterdam cineast, schrijver en columnist Theo van Gogh vermoord.
De Arabische wereld heeft in 20 jaar NOS Radio 1 Journaal altijd veel aandacht gekregen; het is een regio waar veel gebeurt. Een paar jaar geleden stond de bevolking op tegen de machthebbers. Eén van de bloedigste opstanden was die in Libië waar leider Kadhafi werd gedood.