Ajax blijft ook na het waarschijnlijke vertrek van hoofd jeugdopleiding Wim Jonk vasthouden aan de lijn van Johan Cruijff, zo benadrukte vertrekkend voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) Hans Wijers bij de aandeelhoudersvergadering van de club. "We nemen nadrukkelijk geen afscheid van zijn visie."

"Cruijff heeft geen formele functie bij Ajax", vertelde Leo van Wijk, de nieuwe voorzitter van de RvC. "Johan heeft een unieke positie binnen Ajax en hij uit zijn mening zoals hij dat doet. Het gaat er niet om of Wim Jonk of Marc Overmars het goed doen, maar of het samen werkt. Dat is niet gelukt en zo kunnen we niet verder."

Arbeidsconflict met Jonk

Volgens de leiding van de club heeft het conflict met Jonk niets te maken met een verschil van inzicht over de opleiding van spelers. "Er is een arbeidsconflict met Jonk", vertelde algemeen directeur Dolf Collee. "De druppel was het eisenpakket dat hij stelde voor meer zelfstandigheid van de jeugdopleiding. Toen was het klaar."

'Sfeer aandeelhoudersvergadering Ajax niet heel gespannen'

"Als Raad van Commissarissen wilden we dit zonder bloedvergieten doen", aldus Van Wijk. "Jonk wilde direct verantwoording afleggen aan de RvC en niet aan de directie, maar juridisch is dat niet mogelijk. Het resultaat is een vertrouwensbreuk tussen de directie en Jonk."

We moeten ons eigen nest niet bevuilen.

Hans Wijers, vertrekkend voorzitter van de Raad van Commissarissen

De verwachting is dat het conflict tussen Ajax en Jonk voor de rechter of arbitragecommissie beslist zal worden.

Nest niet bevuilen

"We moeten ons eigen nest niet bevuilen", vulde Wijers aan. "Het technisch hart (Jonk, directeur voetbalzaken Marc Overmars en hoofdtrainer Frank de Boer) functioneerde al anderhalf jaar niet goed. Die problemen trokken diepe groeven in de organisatie. Er komt een plan om dit op te lossen, maar belangrijk is vooral dat iemand loyaal is als teamlid."

"Alle leden van het technisch hart steunen het plan van Cruijff en dat stopt niet als Jonk vertrekt", aldus Edwin van der Sar, voorzitter van het technisch hart bij Ajax.

Ajax hofleverancier Oranje

Directeur voetbalzaken Marc Overmars wilde aangeven dat het niet alleen maar kommer en kwel is in de Arena. "Gelukkig is Ajax de hofleverancier van het Nederlands elftal. Zoals Kenny Tete, die speelt al tien jaar bij Ajax. In een tijdsbestek van drie jaar zijn er zeven internationals afkomstig van Ajax."

Protest jeugdtrainers

Voorafgaand aan de bestuursvergadering in de Arena ving verslaggever Joep Schreuder enkele leden van Ajax op. "Er is niks slechter voor Ajax dan al die mensen zonder functie die zo nodig iets moeten zeggen, terwijl ze geen enkele verantwoordelijkheid dragen," zegt bestuurslid en oud-voorzitter Uri Coronel.

Ongeveer vijftien medewerkers van de jeugdopleiding protesteerden voorafgaand aan de vergadering bij de Arena tegen het gedwongen vertrek van Wim Jonk. 

Ling

Wijers gaf is de vergadering aan dat de rvc niet in is gegaan op het advies van Tscheu la Ling om hem zelf als adviseur aan te stellen. Ling maakte de afgelopen maanden een rapport over de Amsterdamse club en zag daarna klaarblijkelijk voor zichzelf een rol weggelegd bij Ajax.

STER reclame