Het rapport van Tscheu La Ling over Ajax is uitgelekt. ANP

De inmiddels vertrokken adviseur Tscheu La Ling oordeelt snoeihard over de technische leiding van Ajax. "Er is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen'', luidt de conclusie van zijn rapport, dat vandaag - op de dag van de aandeelhoudersvergadering van Ajax - is uitgelekt via de Telegraaf.

Ling werd aangesteld om te beoordelen hoe de plannen van Johan Cruijff werden nagevolgd binnen Ajax. Vooral de manier waarop het zogenoemde technisch hart van Ajax is samengesteld en opereert is volgens hem een rommeltje.

De contracten van directeur spelersbeleid Marc Overmars, trainer Frank de Boer, assistent-trainer Dennis Bergkamp en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk spreken elkaar tegen en werken onduidelijkheid in de hand. Zo is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor aan- en verkopen, selectiebeleid en sportieve resultaten.

Miskopen

Ook de manier van werken van het technisch hart bij transfers wordt in Lings rapport gekraakt. "De uitgangspunten van het Plan Cruijff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid. Er worden veel te veel miskopen en breedteaankopen gedaan. De aankopen zijn zelden een directe versterking gebleken"

Ling analyseert een aantal recente transfers waarbij geen beslissing genomen werd in een vergadering van het technisch hart. Zo kwamen de aankopen van André Onana en Daley Sinkgraven tot stand nadat er door de verantwoordelijken slechts via sms gecommuniceerd was. 

Scouting

Ling zet ook zijn vraagtekens bij het aantrekken van Niki Zimling ("de speler was vaak geblesseerd") en Yaya Sanogo ("de speler past niet in het gezochte profiel"). Over de huurlingen werd volgens de voormalig adviseur niet vergaderd en van deze spelers bestonden geen scoutingsrapporten. 

Over het werk van Marc Overmars als hoofd van de scouting schrijft Ling: "Overmars heeft geen plan, geen richting en geeft onvoldoende aansturing aan de betaald voetbal scouting. Deze afdeling wordt door Overmars onprofessioneel geleid."

De Cruijff-revolutie heeft binnen Ajax geleid tot een stammenstrijd. Nadat Ling bijna een maand geleden was opgestapt, werd deze week duidelijk dat Ajax ook afscheid wil nemen van hoofd jeugdopleiding Jonk.

STER reclame