Verdachte Mark M. Facebook

De agent uit Weert die verdacht wordt van het verkopen van vertrouwelijke informatie aan criminelen had geen zogeheten vertrouwensfunctie bij de politie, zeggen bronnen tegen de NOS. Voor zo'n functie was hij afgewezen na screening door de AIVD.

Vertrouwensfuncties vormen een specifieke categorie in de politieorganisatie, waarvoor een AIVD-screening verplicht is. Agenten in vertrouwensfuncties werken met uiterst gevoelige informatie.

Eerder was het vermoeden gerezen dat het negatieve advies van de AIVD waarschijnlijk niet aan de politie is doorgegeven, waardoor de verdachte toch zeer geheime informatie kon inzien. 

Andere baan

Maar de verdachte agent, Mark M., heeft na het negatieve advies van de AIVD met succes op een andere baan bij de politie gesolliciteerd, waarvoor geen screening nodig was. In die functie had hij ook toegang tot vertrouwelijke informatie uit diverse politiesystemen, zij het geen uiterst gevoelige informatie.

Voor hem afgeschermde informatie kon hij waarschijnlijk gewoon aan collega's vragen bij het koffieapparaat, stellen de bronnen tegenover de NOS. 

De 28-jarige M. werd eind vorige maand opgepakt.

Staatsgevaarlijk

Mensen die in het verleden zijn veroordeeld voor een strafbaar feit krijgen geen 'verklaring van geen bezwaar' van de AIVD. Andere redenen om zo'n verklaring te weigeren zijn deelname aan "staatsgevaarlijke en antidemocratische activiteiten", verslavingen, leugenachtig gedrag en gebrek aan integriteit.

Uit cijfers blijkt dat de AIVD vorig jaar in 39.000 gevallen 958 keer een negatief advies gaf. In 891 gevallen ging het om functies bij de politie en de marechaussee.

STER reclame