Politiemensen

'Politiemol is er waarschijnlijk tussendoor geglipt'

De politie had kunnen weten dat de agent die wordt verdacht van het verkopen van geheime politie-informatie, niet integer was. Volgens Jaap Timmer, politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, had hij beter gecontroleerd moeten worden, omdat hij er een opvallend luxe levensstijl op nahield en de politie geen verklaring van geen bezwaar had gekregen van de AIVD.

De 28-jarige man uit Weert werd eind vorige maand opgepakt omdat hij op grote schaal politie-informatie zou hebben doorverkocht aan criminelen. Gisteravond meldde NRC Handelsblad dat de AIVD in 2009 geen verklaring van geen bezwaar wilde afgeven voor de agent, na een onderzoek van zijn leefomgeving en persoonlijke financiële gegevens.

Timmer zegt dat het negatieve advies waarschijnlijk niet aan de politie is doorgegeven als gevolg van achterstallige administratie van de AIVD. "Deze man is er mogelijk tussendoor geglipt. Dat is heel serieus."

Dure auto

Gisteren meldde RTL Nieuws dat de agent opviel door zijn luxe levensstijl. Hij reed in een Porsche Cayenne en ging regelmatig op dure vakanties. "Dat is natuurlijk wel een indicatie dat de politie hem beter had moeten bekijken", zegt Timmer.

Het ligt niet voor de hand dat hij bij diepgravend onderzoek betrokken was.

Jaap Timmer, politiewetenschapper

"De politie hanteert bij jongeren uit bepaalde wijken een patserbeleid", zegt Timmer. "Als iemand in een dure auto rondrijdt, wordt bekeken waar hij die heeft gekocht en hoe hij aan het geld komt. Dat zouden ze bij agenten ook moeten doen."

Er wordt nog onderzocht hoeveel de schade de mol heeft aangericht. Volgens Timmer is het niet waarschijnlijk dat hij veel gevoelige informatie heeft doorverkocht. "Hij werkte volgens mij op de afdeling infrastructuur. Dan ligt het niet voor de hand dat hij bij diepgravend onderzoek betrokken was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl