Gareth Bale is met zes treffers in zeven duels de grote man bij Wales
NOS Voetbal

EK-kwalificatie: wie spelen er zondag?

Voor Nederland staat er veel op het spel zondag in Konya, maar dat geldt voor meer landen. In Reykjavík bij IJsland-Kazachstan bijvoorbeeld, in Cardiff bij Wales-Israël of in Oslo bij Noorwegen-Kroatië. Daar wordt gespeeld om de koppositie of zelfs om directe plaatsing voor het EK.

EK-kwalificatie 2016: duels van zondag 6 september

Groep AGroep BGroep H
Turkije-NederlandWales-IsraëlNoorwegen-Kroatië
Letland-TsjechiëBosnië-Herzegovina-AndorraMalta-Azerbeidzjan
IJsland-KazachstanCyprus-BelgiëItalië-Bulgarije

Groep B: Wales is Bale

Waar Ryan Giggs nooit het geluk van deelname aan een groot toernooi mocht ervaren, lijkt de nieuwe voetbalster van Wales, Gareth Bale, op het punt te staan zich met het nationale team te plaatsen voor de EK-eindronde in Frankrijk. Winnen vandaag in Cardiff van Israël en de Welshmen hebben de EK-tickets binnen.

Wat was hij belangrijk, Bale. Hij scoorde in zeven kwalificatiewedstrijden zes keer en maakte in drie wedstrijden het winnende doelpunt, waaronder de laatste twee tegen België (1-0) en Cyprus (0-1).

In groep B zijn nog vijf landen in de race voor het EK, met de slechtste uitgangspositie voor WK-ganger Bosnïë-Herzegovina, dat met acht punten vijfde staat. Cyprus (7-9) en Israël (7-12) staan er beter voor en de nummer twee van de FIFA-wereldranglijst, België, bezet de tweede plaats.

Ek-kwalificatie: Cyprus-Wales

Groep A: IJsland op drempel historie

De stand van zaken voor Oranje is bekend. Het Nederlands elftal speelt zondag tegen Turkije om de derde plaats en doet dat zonder de geblesseerd afgehaakte aanvoerder Arjen Robben. De nieuwe bondscoach Danny Blind wacht na zijn dramatische start in Amsterdam een nieuwe vuurdoop in Konya.

IJsland verstevigde na de 1-0 overwinning in Amsterdam de koppositie en heeft aan een punt tegen Kazachstan genoeg om zich voor het eerst in de historie voor een groot toernooi te plaatsen. De Tsjechen gaan bij winst op Letland eveneens naar het EK in het geval dat Nederland niet wint in Konya.

EK-kwalificatie: Nederland-IJsland

Groep H: Pellè maakt het verschil

Een matige vertoning was het van de Azzurri afgelopen donderdag tegen Malta (1-0). Pas in de 69ste minuut bracht Graziano Pellè redding. De spits van Southampton werkte een voorzet van Antonio Candreva in het doel, met zijn arm, zo leek het. "Ik weet het niet meer", zei Pellè na afloop.

Pellè speelde zijn vijfde interland en scoorde voor de derde keer. Bij zijn debuut vorig jaar uit tegen Malta (0-1) maakte hij ook al het winnende doelpunt. Zonder die twee winnende goals had Italië er een stuk minder florissant voorgestaan.

Italië staat nu, evenals Kroatië, op vijftien punten, terwijl nummer drie Noorwegen met dertien punten ook nog volop in de race is voor directe kwalificatie. De Azzurri ontvangen zondag in de 150ste interland van doelman Gianluigi Buffon de nagenoeg uitgeschakeld Bulgaren, terwijl Kroatië op bezoek gaat bij Noorwegen.

EK-kwalificatie: Italië-Malta
EK-kwalificatie zondag 6 september

EK-kwalificatie bij de NOS (zondag 6 september)

17.12 uur NPO 1: Voorbeschouwing, live-verslag en nabeschouwing Turkije-Nederland.

22.55 uur NPO 1: Studio Voetbal met alle samenvattingen in de EK-kwalificatie.

14.00 tot 20.00 uur en 22.00 tot 23.00 uur NPO Radio 1: Radioverslag Turkije-Nederland en aandacht voor alle andere duels via het Langs de Lijn Matchcentre.

NOS.nl: Op wedstrijddagen van het Nederlands elftal is alle actie te volgen via het liveblog. Na de uitzending op NPO 1 zijn alle samenvattingen te zien op NOS.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl