EK-debutante Ginella Zerbo (l) juicht met Maria Verschoor (l)
NOS Sport

Verschoor, Magis, Zerbo: een nieuwe generatie Oranje-hockeysters

Meer dan de helft van de Nederlandse vrouwenhockeyploeg begint volgende week aan een trip down memory lane. De wedstrijden op het EK hockey worden vanaf 21 augustus gespeeld in de Londense Riverbank Arena, het stadion waar Oranje exact drie jaar geleden olympisch goud veroverde.

Maar de overige speelsters uit de EK-selectie van bondscoach Sjoerd Marijne waren er op 10 augustus 2012 niet bij tijdens de finale in Londen. Een nieuwe generatie speelsters dient zich aan, sommigen daarvan staan komend EK voor het eerst in de schijnwerpers.

Ginella Zerbo: 18 jaar, 12 interlands

EK-debutante Ginella Zerbo is de jongste in de selectie van Marijne. De spits was 15 jaar oud toen haar huidige ploeggenoten olympisch kampioen werden in de Engelse hoofdstad. De speelster van SCHC lacht om de constatering dat ze de enige international zonder eigen Wikipediapagina is.

"Ja, dat zal best. Toen ik begon met hockeyen, waren Ellen Hoog en Naomi van As al international", zegt Zerbo. "Ik zit er eigenlijk pas net bij en had niet gedacht dat ik nu al een titeltoernooi zou mogen spelen."

Maar haar vermogen om makkelijk te kunnen scoren was ook Marijne opgevallen. Hij hing al snel aan de lijn. "Toen de bondscoach belde, was ik heel zenuwachtig. En nadat hij had opgehangen, sprong ik door het huis."

Maria Verschoor werd in 2013 door de internationale hockeybond uitgeroepen tot talent van het jaar

Maria Verschoor: 21 jaar, 26 interlands

Eigenlijk was 2013 het jaar van de doorbraak van Maria Verschoor. Op haar negentiende maakte ze haar debuut in Oranje. Ze won zilver bij de Hockey World League en veroverde met Jong Oranje goud op het EK. Bovendien werd ze uitgeroepen tot talent van het jaar door de internationale hockeybond FIH.

Daarna raakte Verschoor even uit beeld. Ze werd in 2014 niet opgenomen in de selectie van Max Caldas voor de Champions Trophy en het WK in Den Haag. Tijdens de Hockey World League van dit jaar in Brasschaat was Verschoor er wel weer bij.

Valerie Magis zat ook in 2013 bij de selectie

Valerie Magis: 23 jaar, drie grote toernooien

Magis is al langer Oranjeklant, maar wist zich nog niet te ontwikkelen tot vaste waarde in de selectie. In 2011 debuteerde de aanvalster van Oranje Zwart, waarna ze drie grote toernooien speelde met de nationale ploeg.

Magis kampte met een blessure en een aantal jaar geleden werd suikerziekte bij haar geconstateerd, waardoor ze nu een insulinepomp gebruikt. Bondscoach Marijne selecteerde haar niet voor de Hockey World League van dit jaar in Brasschaat en ook het WK in eigen land miste ze.

Anne Veenendaal (r) werd in 2013 Europees kampioen met Oranje-21, samen met Maria Verschoor (l)

Anne Veenendaal: 19 jaar, 0 interlands

De keepster van Amsterdam kan de jongste keepster ooit in Oranje worden. Voorlopig zit ze op de bank achter de onomstreden Joyce Sombroek, die tot nu toe de jongste debutante in het doel van Oranje is. Ook zij was destijds negentien jaar oud.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl