Ginelle Zerbo viert haar doelpunt tegen Nieuw-Zeeland
NOS Sport

Hockeymeisjes slagen voor examen

Voor volgepakte tribunes in Noordwijk oefenden de Nederlandse hockeysters in aanloop naar de World Hockey League tegen Nieuw-Zeeland. Oranje had weinig moeite met de Kiwi’s en won met 3-1. Opvallend was evenwel dat twee van de treffers op naam kwamen van de jonkies in de ploeg: Xan de Waard en Ginella Zerbo. Allebei tieners. En allebei geslaagd voor hun eindexamen.

De Waard en Zerbo zaten donderdagmiddag nog vol spanning in het spelershotel te wachten op het bevrijdende telefoontje. Zerbo: “Toen ik op Facebook allemaal berichten zag van mensen die geslaagd waren, dacht ik: oh, misschien ben ik wel gezakt of misschien moet ik een her. Maar toen belde mijn mentor. Hij zei: gefeliciteerd, je bent gewoon geslaagd!”

Ook voor Xan de Waard waren het nerveuze uurtjes. “Ik was heel zenuwachtig, vond het zelf nogal spannend omdat ik dacht dat ik mijn examens niet heel goed had gemaakt. Maar het bleek achteraf heel erg mee te vallen.”

Op trainingen zeg ik vaak: woh, supermooie goal, supercoole actie. En dan wordt er tegen me gezegd: ja, maar jij staat hier ook niet voor niets

Ginella Zerbo over Ellen Hoog en Naomi van As.

Zo konden de tieners van Oranje vrij van examenstress spelen in de oefenwedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, waar ze zij-aan-zij staan met gevestigde namen en publiekslievelingen als Ellen Hoog en Naomi van As. Speelsters die eigenlijk ook de idolen zijn van de 18-jarige Ginella Zerbo: “Je komt hier en je bent eigenlijk fan van ze. En dan mag je ineens met ze meespelen. Op trainingen zeg ik vaak: woh, supermooie goal, supercoole actie. En dan wordt er tegen me gezegd: ja, maar jij staat hier ook niet voor niets.”

Talent verloochent zich niet en dus is het razendsnel gegaan met Xan de Waard (19). In februari 2013 debuteerde ze in Oranje. Sindsdien speelde ze mee op het gouden WK en in de Champions Trophy, waar ze werd uitgeroepen tot ‘youngster’ van het toernooi. “Ik vind het hartstikke leuk, ik geniet gewoon en spelen voor Oranje is het leukste wat er is.”

Onbevangen

Misschien is het genieten wel de kracht van de jonkies van Oranje. Routinier Ellen Hoog: “Ze zijn nog heel vrij, voelen nog geen druk. Ze durven fouten te maken en dat is heel leuk spelen. Dat heb je ook nodig in een team.”

Tegelijkertijd valt er voor de jonge garde nog een hoop te leren van de veteranen. Zerbo: “Als je kijkt naar hun acties, hoe ze dingen doen, dan probeer je dat ook over te nemen. Snelle handeling, snel passen.”

Los van techniek en tactiek probeert Hoog de tieners ook bij te brengen hoe het leven van een topsporter eruit ziet. “Keihard bikkelen, hard werken. Altijd proberen voorop te lopen. Het uiterste uit jezelf halen, in het dagelijks leven maar ook in het veld. En zeker ook genieten, zeker zij. Zij moeten nog niet zoveel druk voelen, zoals wij die voelen.”

Doorstroming

Met het selecteren van jonkies als De Waard en Zerbo neemt bondscoach Sjoerd Marijne alvast een voorschot op de toekomst. Immers, Van As en Hoog zitten in de nadagen van hun carrière. Marijne is tevreden met de prestaties van de jonge generatie. “Ginella heeft vier of vijf wedstrijden gespeeld en er in eentje niet gescoord. Xan wordt steeds sterker in het scoren. Dat biedt ons alleen maar meer mogelijkheden.”

En De Waard en Zerbo zijn zeker niet de enige talenten voor de toekomst. “Maar je moet niet denken dat het altijd heel erg snel gaat.” Geef talenten de tijd om zich te ontwikkelen, wil bondscoach Marijne maar zeggen. “We weten wat er onder ons gebeurt. Het is een lange weg, en bij de een gaat het wat sneller dan bij de ander.”

In Noordwijk kunnen Xan de Waard en Ginella Zerbo terugkijken op een memorabele dag. Een dag waarop ze feitelijk voor twee examens slaagden. Scoren in Oranje, en scoren op school. En het cijfer van de dag? Xan de Waard: “Door mijn diploma een dikke 10, denk ik!”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl