NOS NieuwsAangepast

Eerste Sail-schepen op weg naar sluizen IJmuiden

De negende editie van Sail Amsterdam staat op het punt van beginnen. De eerste schepen zijn op weg naar de sluizen van IJmuiden, om daarna koers te zetten naar Amsterdam. "Hier liggen ze, de grote jongens", zegt verslaggever Menno Reemeijer in het NOS Radio 1 Journaal. "Gisteravond kwamen ze binnen."

Hij staat bij het vlaggenschip, de clipper Stad Amsterdam, dat straks de parade gaat aanvoeren. Aan boord zijn dan zo'n 150 gasten, waaronder Sail-beschermheer prins Maurits. De prins nam de eretitel over van zijn neef Willem-Alexander, die de functie neerlegde toen hij koning werd. Of hij daadwerkelijk het roer gaat bedienen weet hij niet. "Dat laat ik graag aan professionals over."

"Twee schepen verder ligt een prachtige viermaster die er in 1975 ook bij was, net zoals ik", zegt Reemeijer. "Ik was 10 jaar oud, en zag het schip Amsterdam binnenvaren. Het was een prachtig gezicht met al die matrozen die op de ra's van het schip stonden opgesteld. En zo zal het vandaag ongetwijfeld ook gaan."

Miljoenen bezoekers

Het evenement is de afgelopen 40 jaar flink gegroeid. Meer schepen varen de hoofdstad binnen, meer mensen staan langs de kade. Bij de eerste editie waren dat er 700.000, nu zijn het er 2 miljoen.

Om zoveel mensen te ontvangen is Amsterdam opgedeeld in vijf delen, zogeheten oceanen. "In de oranje oceaan liggen de schepen", zegt Sail-directeur Mitra van Raalten. "Daarnaast hebben we verspreid over de stad nog een rode, blauwe, witte en groene oceaan. Die hebben allemaal hun eigen programma."

Sail, dat is uitgegroeid tot het grootste scheepsevenement van Europa, wordt eens in de vijf jaar georganiseerd. "Elke editie is een groot feest. Dat willen we graag zo houden. Daarom organiseren we het niet vaker."

Groot, groter, grootst

"Ik ben niet zo van groot, groter, grootst", zegt burgemeester Van der Laan van Amsterdam, die ook aan boord stapt van De Amsterdam. "Maar het leuke is dat het zoveel verschillende mensen aanspreekt. Dat geeft verbinding, gemoedelijkheid. Dan maakt groot niet uit, dan is het fijn. Het is ook niet alleen in de stad, maar ook op de route ernaartoe. En het is goed georganiseerd en goed verspreid over de stad."

Het evenement noemt hij positief voor de stad en voor het land. "Het is goed voor het zelfbeeld en zelfvertrouwen van Nederland. Er komen ontzettend veel mensen genieten van Amsterdam, en daar zijn we trots op. Het levert ook centjes op voor de stad. We betalen er wat aan, maar we krijgen er ook veel voor terug. Dus al met al een belangrijk evenement voor de ontwikkeling van de stad."

Prachtige beelden

In IJmuiden was het rond 07.00 uur nog rustig, zegt Reemeijer. Er liepen alleen wat fotografen rond. "Eentje zei tegen me: dit is het mooiste moment van de dag. Geen massa's mensen of andere schepen eromheen, dan kun je de mooiste foto's maken."

Een collega-fotograaf is het daar roerend mee eens. "Absoluut. Dit is het mooiste moment om hier te zijn en plaatjes te schieten. Neem het Zweedse schip Götheborg waar we nu naar kijken. Dat is een prachtig schip: mooi gedecoreerd en een mooie achtersteven."

Om 10.00 uur is het vlaggenschip Stad Amsterdam als eerste aan de beurt om door de sluizen van IJmuiden te gaan; dan wordt het 76 meter lange zeilschip geschut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl